polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie z dodatkiem borowików, surówka por-marchew, ziemniaki
Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w 1-1,5 cm plastry, zgniatamy pięścią by uformować małe kotleciki(nie rozbijamy tłuczkiem). Krótko obsmażamy z obu stron, żeby ścięło się białko.
Posypujemy ulubioną przyprawą- ja tradycyjnie daję czerwony delikat i nieco mielonego, kolorowego pieprzu. Podlewamy 1 szkl.białego wytrawnego wina, wrzucamy suszone borowiki(wcześniej namoczone na kilka godzin i odsączone) oraz ze 2- 3 małe cebule pokrojone w spore kawałki. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu przewracając polędwiczki i w razie potrzeby uzupełniamy niedobór płynu- winem lub wodą. Gotowy,dość gęsty sos możemy zabielić mąką i śmietanką, ale wydaje mi się to zbędne.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
betaww 2011-01-30
Witaj Kochana.......A u Ciebie jak zwykle same pysznosci........
Dziekujac za pamięć podczas mojej nieobecności pozdrawiam serdecznie i życze milej spokojnej niedzieli......****
betaww 2011-01-30
ree: Tak kochana od piatku.....i bardzo sie z tego ciesze........Umiarowili to co mieli do umiarowienia.....wyrownali braki...kopa w t........i tak oto juz tu jestem.......I bardzo mi miło z tego powodu.......Buziaczki....***
lila25 2011-01-30
mistrzostwo swiata !! moj obiad jeszcze na piecu ;-)
beata3 2011-01-30
SMACZNEGO
brego 2011-01-30
...echchchchch...od razu chce się jeść...:)))...miłego wieczorku Beatko :)))
gosia32 2011-01-30
Obiadzik pycha.....pozdrawiam i miłego wieczorku