Szwedzkie ślimaczki - etap 3

Szwedzkie ślimaczki - etap 3

Upieczone, pachnące cynamonem i świętami ;)

Ciasto:
70-75 dag mąki pszennej tortowej
5 dag drożdży
0,5 litra mleka
20 dag cukru (niepełna szklanka)
4 żółtka
15 dag margaryny
szczypta soli

dodatkowo:
10-15 dag miękkiego masła
cynamon
cukier gruba rafinada- ok.15 dag
1 jajko

Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozetrzeć dokładnie i odstawić, żeby rozczyn podwoił objętość.

Margarynę rozpuścić, przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Mąkę przesiać, dodać sól, wyrośnięty rozczyn i utarte żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto, dodać przestudzoną margarynę i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie być błyszczące. Naczynie nakryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować dość cienko. Rozsmarować na powierzchni ciasta miękkie masło, obficie posypać cynamonem, grubym cukrem- ilość wg uznania. Ciasto zrolować wzdłuż szerszego brzegu. Rolada jest dosyć pokaźnych rozmiarów. Pokroić ją na 1 cm plastry.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ślimaczki, w dość dużych odstępach, posmarować wierzch rozmąconym jajkiem, posypać grubym cukrem.
Piec ok.15 min w temp. 170 st. C.
Są bardzo smaczne na ciepło, choć na zimno też nie tracą walorów smakowych.

Jadłam podobne ślimaczki u koleżanki, która na stałe mieszka w Szwecji- stąd nazwa. Natomiast składniki i proporcje ciasta są mojego autorstwa.

dodane na fotoforum:

danka1

danka1 2011-12-03

zapewne pyszne

kwiat56

kwiat56 2011-12-03

CZEKAMY

stasia8

stasia8 2011-12-03

Aż u mnie zapachniało....

lilka13

lilka13 2011-12-03

wygladaja smakowicie, moj schabik juz w lodowce :))))

sun10

sun10 2011-12-03

jeju, czuję ich zapach....wyglądają rewelacyjnie

ewakb

ewakb 2011-12-04

Piekne te ślimaczki .pozdrawiam

nemala

nemala 2011-12-04

Świetne, dziekuję za przepis. Pozdrawiam ciepło

aguta11

aguta11 2011-12-04

pieknie wygladaja i z pewnościa są pyszne...pozdrawiam miło:)))

jagoda8

jagoda8 2011-12-04

I musi smakować wyśmienicie,pozdrawiam.

edziak1

edziak1 2011-12-04

Pięknie wyglądają:)
Miłego wieczoru zyczę:)

ondra

ondra 2011-12-05

Wspaniale wyglądają i tak pewnie smakują :)))

jadtan

jadtan 2011-12-06

Muszę wypróbować koniecznie ...lubie takie smaczki i nie tylko ja :):):)

maria57

maria57 2011-12-10

znam je pod nazwą bulary

o40na

o40na 2011-12-12

Świetne :))

kofta73

kofta73 2011-12-19

Dzięki za przepis, bo brzmi i wygląda to mniamuśnie :)

betina7

betina7 2012-03-10

Zapachniało :)

lanta21

lanta21 2017-12-12

super

dodaj komentarz

kolejne >