Ciasto oszalało..

Ciasto oszalało..

Będą buły. Ponoć to ciasto (o mateczko!) ileś godzin powinno chłodzić się w lodówce. Po godzinie moje drożdże zrobiły \\\\\\\"takie jaja\\\\\\\".A buły właśnie się pieką.

Przepis na 1 porcję:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl.letniej wody
4 łyżki oleju

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać roztarte drożdże, sól, olej, wodę. Wyrobić. Wstawić na kilka godz.do lodówki. Następnie uformować bułki, ułożyć na blasze. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st.C i piec ok15-20 min.

Moje ciasto stało w lodówce ok.1 godz. Tu- podwójna porcja.

belaiza

belaiza 2014-01-28

micha od Boscha? mam taką maszynę, wszelkie ciasta robią się prawie same, nawet drożdżowe .Słyszałam,że takie ciasto daje się do lodówki ale nie próbowałam,ciekawa jestem efektu

funiak

funiak 2014-01-28

wlasciwa tem . otoczenia i skladnikow.... dobre drozdze i mamy sukces!!!!

stor55

stor55 2014-01-28

Beatko jeśli mogę to poproszę o przepis na te buły . pozdrawiam

menam

menam 2014-01-28

niesamowicie wyrosło :)

artdora

artdora 2014-01-28

Widocznie śpieszyło mu się :)

berblak

berblak 2014-01-28

drożdże zaszalały, a co! :-))
Oj, ale bym domową bułę zjadła...

ewaiza

ewaiza 2014-01-28

wyroslo pieknie

danka1

danka1 2014-01-28

ale poszalało

funiak

funiak 2014-01-28

nie do wiary to ono tak w lodowce wyroslo!!!

kris13

kris13 2014-01-28

O,ja! ale Ci urosło !!!

alkaa

alkaa 2014-01-28

nieźle...ale się pnie w górę...

lisek52

lisek52 2014-01-29

dobrej gospodyni to i ciasto w oczach rośnie...pozdrawiam:))

isia222

isia222 2014-02-03

rety lae pieknie wyroslo!

dodaj komentarz

kolejne >