kurczak w powidłach i ketchupie, ryż na sypko, surówka z kapusty i marchewki
kurczak w ketchupie:
1 kurczak średniej wielkości, 1 słoik powideł ok.300ml,1 ketchup Pudliszki-łagodny ze 400 ml, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, sól, olej do smażenia.
Kurczaka pociąć na kawałki, posolić, obsmażyć na patelni bez przypraw. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu z obsmażania kurczaka przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, przecisnąć czosnek, dołożyć powidła i ketchup, przesmażyć razem ze 2-3 min. Gdyby masa była za gęsta dodać trochę wody. Tą zaprawą zalać kurczaka i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć naczynie, odstawić na 15 min, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem ok.1 godz. w temp.180 stopni, zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 min. Najlepiej smakuje z ryżem na sypko i dowolną surówką.
Życzę smacznego!
Ponieważ część kurczaka zrobiłam troszkę inaczej, bo go nie obsmażyłam i piekąc dolałam więcej wody, żeby sosik był rzadszy, mnie osobiście druga wersja przypadła do gustu bardziej. Pozdrawiam!
dodane na fotoforum:
serce07 2009-10-24
przepyszne danie
vesper5 2009-10-24
świetny pomysł na marynatę, trzeba będzie wypróbować...:)))
alciaxd 2009-10-25
Smacznego :*:)
guniu72 2009-11-19
Zaskakujące połączenie.Niestety moi domownicy mają raczej konserwatywne poczucie smaku.Często mam ochotę na takie szalenstwa, ale później i tak muszę dla nich smażyć schabowego.
Może masz na to jakiś sposób?