CIACHO...

CIACHO...

MALINOWA CHMURKA

Ciasto:
6 żółtek
10 dag cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
20 dag mąki
15 dag margaryny

Beza:
6 białek
25 dag cukru
10 dag płatków migdałowych
szczypta soli

Ciasto:
Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę a proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki (przy tej czynności potrzeba dużo cierpliwości:)).

Beza:
Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.

Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec. Ok 35 minut w temp. 180 st. Ja piekłam dwa placki równocześnie. Użyłam blaszki 24/36.


Galaretka:
3 galaretki malinowe (rozpuścić w 4 szklankach wody)
70 dag rozmrożonych, odsączonych malin
Maliny wymieszać z tężejącą galaretką. Rozprowadzić na wystudzonym cieście z bezą i migdałami.

Masa:
1 litr śmietany kremówki
6 śmietan-fixów
4 łyżeczki cukru pudru
Przełożenie ciasta:
Ciasto I
Masa śmietanowa
Maliny z galaretką
Masa śmietanowa
Ciasto II

ewita68

ewita68 2014-08-09

Superowe, ale faktycznie dla cierpliwych :)

ewaiza

ewaiza 2014-08-09

WYGLADA REWELACYJNIE

oliwkaa

oliwkaa 2014-08-11

aaaaa tu widzę,ze sama je robiłaś...my od jakiegoś czasu kupujemy je w cukierni ,jest przecudne w smaku dlatego myslałam,żeby je odtworzyć a widze,ze Tobie też smakuje ... musze zrobić !

oliwkaa

oliwkaa 2014-08-11

no włąsnie sie zastanawiałam jak zrobić ten malinowy mus a tu widze,ze wystarczy galaretka ... bardzo ładnie !

iwatoja

iwatoja 2014-08-26

Znam w wersji z galaretką porzeczkową. Jest pyszne:)))
Pozdrawiam:)))

dodaj komentarz

kolejne >