salceson ... mój ci on :)

salceson ... mój ci on :)

głowa (pół) + golona + jęzory (3-4) - zagotować, odlać pierwszą wodę. Jęzory oskrobać, wlać wodę zagotować, odszumować, dodać łychę ziela ang. i liście laurowe (u mnie tak 5-6) gotować na wolnym ogniu aż mięso odejdzie od kości (niczym na galaretę), ja dałam jeszcze dwie duże cebule.
Jak mięsko będzie mięciutkie, obrać z kości ... to co tłuściejsze pokroić w kostkę (1-2cm), resztę na większe kawałki, podlać dwoma szklankami wywaru, dodać dużo soli, ze dwa, trzy duże zęby czosnku, pieprz ziołowy i czarny (u mnie tłuczony w moździerzu) ..... napełnić osłonki (takie jak do szynkowara) położyć na desce, drugą przykryć i obciążyć .. U mnie leżakowały całą noc na balkonie obciążone garnkiem z wodą ... SMACZNEGO !!!!

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2017-02-10

Drażnisz takimi pysznościami.....:))

polo11

polo11 2017-02-10

Oj jaki pyszny, poproszę o kilka plastrów do koperty i szybką wysyłkę :)

stasia8

stasia8 2017-02-10

Pychotka...już bardzo dawno nie robiłam....

ewjo66

ewjo66 2017-02-10

polo11 *rozwalił* mnie komentarzem :-)))))))))))))

anad60

anad60 2017-02-10

oj smaczny na pewno !!!

alisha

alisha 2017-02-10

Ale super

alik61

alik61 2017-02-14

fantastico!!!

dodaj komentarz

kolejne >