Żona ją znalazła / bez jakiejkolwiek mojej sugestii / i w domu hoduje.
O stewii w skrócie:
Słodzik stewia:
To w pełni naturalny słodzik roślinny
Ma zero kalorii
Jest nawet 250-450 razy słodszy od cukru spożywczego (sacharozy)
Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach
Może być stosowany do pieczenia i gotowania - jest odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C)
Nadaje się do słodzenia kwaśnych potraw – jest stabilny w kwaśnym i zasadowym środowisku (pH 3-9)
Nie ulega fermentacji
Może być długo przechowywany
Nie powoduje próchnicy zębów
Stewia:
Nie podnosi poziomu cukru we krwi, może być używana przez diabetyków
Jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
Jest nieszkodliwa – została przetestowana na zwierzętach i jest używana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
Stevia może być uprawiana samodzielnie: przez cały rok w domu lub latem w ogrodzie
W sklepach internetowych można kupić suszone liście stewii oraz skoncentrowany wyciąg w proszku, płynie lub tabletkach
Komu mało niech szuka w internecie.
halka 2015-06-23
Nie słyszałam nic o takiej roślinie;słodzisz dodając liście? czy musisz tę roślinę w jakiś sposób przerobić?
kedil 2015-06-23
Można liściem , można suszem / słodszy/, można przerobionym na tabletki lub syrop.
Ja/ brakującego liścia na fotce/ zjadłem .Bardzo słodki był , a wyczytałem ,że takim liściem można osłodzić litr wody/ jasne jest ,że każdy inaczej określa stopień słodkości/
styna48 2015-06-23
Ale ciekawe i pożyteczne. Nie starczy życia by zgłębić tajemnice natury , dzięki za zdjęcie i info.