Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus (L.) Pers.)

Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus (L.) Pers.)

a są :

mleczaj świerkowy (Lactarius deterrimus), występujący wyłącznie pod świerkami (Picea sp.), o mleczku po ok. 30 min. przebarwiającym się czerwonofioletowo;
mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor), występujący pod jodłami (Abies sp.) i jedlicami (Pseudotsuga sp.). Nigdy nie zielenieje po uszkodzeniu;
mleczaj zmienny (Lactarius semisanguifluus), o bardziej oliwkowozielonym kapeluszu, o mleczku przebarwiającym się winnoczerwono przy wysychaniu;
mleczaj czerwieniejący (Lactarius sanguifluus), o mleczku winnoczerwonym i podobnie lekko zabarwionymi blaszkami;
mleczaj modrzewiowy (Lactarius porninsis), występujący wyłącznie pod modrzewiami (Larix sp.), o białym mleczku.

Przez grzybiarzy gatunki te zazwyczaj są nierozróżniane; rozróżnienie ich tylko na podstawie wyglądu jest bardzo trudne, a czasami niemożliwe. Należy brać pod uwagę jeszcze inne cechy; miejsce występowania, kolor mleczka i zmianę koloru miąższu po uszkodzeniu. Z punktu widzenia grzybiarzy rozróżnienie gatunków nie jest bardzo istotne; gatunki te są bowiem jadalne, chociaż dość znacznie różnią się smakiem. Jedynie mleczaj modrzewiowy jest lekko trujący. Najbardziej charakterystycznymi cechami mleczaja rydza są: występowanie pod sosnami, wyraźne prążkowanie kapelusza i zieleniejące mleczko i miąższ po uszkodzeniu.

mpmp13

mpmp13 2018-07-23

Rydze smakują mi bardzo .

ewjo66

ewjo66 2018-07-23

tego nie wiedziałam...rydz to dla mnie zawsze był rydz...

halajot

halajot 2018-07-23

Piekna rodzinka ,,,,,,

halka

halka 2018-07-23

Wow...ale bym zjadła smażone na masełku!!!...jeszcze parę lat i zapomnę,jak smakowały.

styna48

styna48 2018-07-25

Nie pamiętam czy w ogóle jadłam. Ciekawe info i piękne foto.

dodaj komentarz

kolejne >