Kapustka kiszona  :))

Kapustka kiszona :))

20 kg kapuchy ukiszone - praca mężowskiego - ja tylko starłam marcheweczki i pilnowałam proporcji ;))

20 kg kapusty, 5 kg marchewki, 20 łyżek soli, kminek.

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z solą i kminkiem (szkoda na to czasu - lepiej kupić poszatkowaną ;)) Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić i przykryć gazą. Codziennie nakłuwać kapuchę dla uwolnienia gazów :) Po 4-6 dniach kapusta będzie gotowa. Przełożyć do słoików, włożyć do zimnej wody i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :))

Polecam - jest przepyszna!

Spokojnej nocki i milusiej niedzielki życzę Wam moja miła rodzinko Garnuszkowa :***

dodane na fotoforum:

mattik

mattik 2014-10-11

Kasieńko znowu coś dobrego pichcisz :) mniam :))
pozdrawiam Cię cieplutko i życzę spokojnej nocki i kolorowych snów :)

asia70

asia70 2014-10-11

Zawsze na zimę kapustę kisimy...
Dzieci w beczce tancuja:-)hi hi

tomeksc

tomeksc 2014-10-12

ale zapasy, coś pięknego

stachs7

stachs7 2014-10-12

A kiedy będziesz odpoczywać?Pozdrawiam Kasiu.

danutaw

danutaw 2014-10-12

Będą pyszne bigosiki z takiej smacznej kapuchy...!)
Pozdrawiam Kasiu i życzę Ci mile spędzonej niedzieli..., buziaczki Ci ślę :)

lisek52

lisek52 2014-10-12

Lubię kapustę z kminkiem...milutko pozdrawiam)

isia2

isia2 2014-10-12

az mi się chce tez zrobić...... moze spróbuję

stasia8

stasia8 2014-10-12

Też ukisiłam...wszak kapucha musi być...

alkaa

alkaa 2014-10-12

jutro robię...

anetka

anetka 2015-10-08

no to u nas zaczynamy jutro

dodaj komentarz

kolejne >