Przed podaniem przepisu zarzucę Babciną mądrością:
Kiedy czyta się skład niektórych opakowań, wtedy modlitwa przed jedzeniem nabiera PRAWDZIWEGO SENSU!!!!
Na szczęście przed moją pizzunią nie musicie mieć obaw :D
2 szkl.mąki pszennej
3/4 szkl.letniego mleka
2-3 dkg drożdży
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
sól
1 łyżka oleju
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, drożdże rozmieszać z cukrem i 1 łyżką ciepłego mleka,wlać do dołka, przesypać mąką, przykryć i odczekać, żeby rozczyn wyrósł. Następnie dodać żółtko, sól, resztę ciepłego mleka, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, dodać olej, wyrobić,wyłożyć dno blaszki ...nakładać farsz...u mnie pieczarki, cebulka, jajko na twardo, pomidor, kukurydza , prażona cebula i ser....duuuużo sera :D
Cudownego piątusia, piątunia, piątulinka :))
babcia1 2015-10-22
No Kasiu takich składników nieraz jest lista baardzo długa!!
atrami 2015-10-22
oj ta pizzunia - chyba nigdy się moim nie znudzi! :)
A powiedz Kasiu... na ciasto kładziesz surowe czy podsmażone pieczarki?
Pozdrawiam serdecznie :)
kimeraj 2015-10-22
re: Lilciu, pizzunia jest bez kiełbasy :)
re: Martuś, pieczarki zawsze podsmażam, bo jak damy surowe to ciasto nam "zciapcieje", w sensie pieczarki puszczą wodę i zrobi się mamałyga :(
elen1 2015-10-23
oj dawno nie robiłam smaka mam kawałeczek z rana zjadłabym
pozdrawiam w piąteczek :)
atrami 2015-10-23
re; Kasiu, dzięki za odpowiedź! Ja też zawsze podsmażam, ale to, jakby nie patrzeć, dodatkowa robota... :P I tak się właśnie zastanawiałam, czy wyszłaby be podsmażania... :) teraz już wiem! Dobrze, że mnie nie podkusiło :P
Miłego dnia :)