30 kg kiszonej kapustki wyjeżdża do piwniczki :)

30 kg kiszonej kapustki wyjeżdża do piwniczki :)

2 kg kapusty, 4 marchewki, 2 łyżki soli, kminek.

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z solą i kminkiem. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić i przykryć gazą. Codziennie nakłuwać kapuchę dla uwolnienia gazów :) Po 4-6 dniach kapusta będzie gotowa. Przełożyć do słoików, włożyć do zimnej wody i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :))

Mam nadzieję,że przy moim tempie życia nie będę miała czasu umrzeć :D

Na koniec jakże mądra babcina mądrość:

Jeżeli Twoja druga połówka chrapie przez sen, delikatnie odracaj jej głowę do momentu, aż usłyszysz trzaśnięcie :D

Kochani, spokojnej nocki i miłego wtorucha :)

atrami

atrami 2016-11-07

pysznie i zdrowo będzie zimą :)
Pozdrawiam Kasiu!

beti60

beti60 2016-11-07

Ikapusta i grzyby ,to trochę roboty miałas . Pozdrawiam.

babcia1

babcia1 2016-11-07

ja z beczułki przełożyłam we wiaderka plastykowe około 3 kg .każde no i super jak na razie ..w zeszłym roku przełożyłam z beczułki do słoików za pasteryzowałam i się zepsuła mi kapustka!!

atrami

atrami 2016-11-07

re; zrób, zrób... Będzie Ołtarzowy zadowolony :)

atrami

atrami 2016-11-07

re; Kasiu, ja robiłam dokładnie tak jak podane jest w przepisie. I przyznam szczerze, że najlepsze są po kilku dniach :) Ale myślę, że soli możesz śmiało dodać - smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty

atrami

atrami 2016-11-07

re; u nas stały na pewno ok tygodnia i nic im nie było - wręcz przeciwnie! Ale przez cały czas trzymałam je w lodówce

inesa75

inesa75 2016-11-07

brawo Kasieńko :)

bob22

bob22 2016-11-07

Super - moja już też w piwniczce Życzę smacznego...Pozdrawiam serdecznie :)))

ijkk1

ijkk1 2016-11-07

a ja właśnie powinnam zastosować babciną mądrość hi hi (*,*)

niusia1

niusia1 2016-11-07

a czy aby ino dobrze udeptałaś tą kapuchę?

krycha2

krycha2 2016-11-08

...jeszcze teraz nogi świńskie i żarło na całą zimę...hi,hi.
Podziwiam Twoją pracowitość...myślę,że śpisz to miłych snów.

ewjo66

ewjo66 2016-11-08

zbuntowałam się i nie robiałam w tym roku...
kupiłam kiszoną kapustę na ryneczku...jest dobra..kiszona...bardzo ważne - bez dodatku octu...bo tej z marketów nie dajże boże...syf zaprawiany octem...

oliwkaa

oliwkaa 2016-11-11

nie mam piwnicy a w jednym garażu za ciepło a w drugim za zimno,przymarzła by mi ta kapucha w mrozne dni :0( ale zrobię chociaż dwa kilo i schowam do lodówki,bo mogę do lodówy co Kasiu ?

oliwkaa

oliwkaa 2016-11-11

aaaaa i czy ten kminek jest niezbędny ? nie przepadam za nim !

oliwkaa

oliwkaa 2016-11-11

re:
dzięki za podpowiedz :0)
Cmokaski

dodaj komentarz

kolejne >