Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Trudno na szybko zdecydować do kogo wpadnę na świąteczną dwudniową wyżerkę...a propozycji na razie żadnej :)))

To ja może podzielę się przepisem na cytrynowe babeczki. Wykorzystałam przepis na babkę włoską cytrynową naszej Oli (astra40).
Z tych proporcji wychodzi mi 12 babeczek na święconkę i podłużna babka (21x9 cm).

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
1,5 szklanki mąki, 200 g miękkiego masła, 6 żółtek, piana z 6 białek, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy, szklanka cukru, 1 cytryna – sok + otarta skórka lub olejek cytrynowy, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy.

Miękkie masło ucierać z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Do ubitej masy, dodać skórkę i sok z cytryny (lub olejek). Dodać pozostałe składniki. Masę na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć do foremek (wypełnione do ok.3/4 wysokości) i piec do suchego patyczka w temp.180°C, grzałka góra-dół:
- ok.15-25 minut (babeczki)
- ok.50 minut (babka).

Pięknej Niedzielki Palmowej - u nas zimnica *,*

blackat

blackat 2023-04-02

Witam w Niedziele palmową ... pięknego dnia życzę ... miłegooo ;)))

blackat

blackat 2023-04-02

Bardzo dziękuję Kasiu ... to wszystko z ,,, miłegooo ...;)

krycha2

krycha2 2023-04-03

Przepis świetny , skorzystam...pozdrawiam.

blackat

blackat 2023-04-03

Dzień dobry ,,, pyszne Kasiu ,,, pozdrawiam z nowym tygodniem, miłegooo ... ;)))

dodaj komentarz

kolejne >