Jestem tak samotna, że dzisiaj na targu kupiłam sobie bumerang, żeby cokolwiek chciało do mnie wrócić.
Rzuciłam...
Nie wrócił....
:))
Przetwory 2023 czas start.
Dzisiaj polecają się ogórki po kaszubsku - pyszności *,*
ZALEWA: 10 szklanek wody, 2 szklanki octu 10%, 12 łyżek cukru, 2 łyżki soli.
Wodę, ocet i sól zagotować. Wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia.
2 kg ogórków gruntowych, cebula, 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze, 6 niedużych ząbków czosnku, 6 gałązek kopru z baldachem.
Do każdego słoika: po 1/2 łyżeczki gorczycy, po 3 ziarna ziela angielskiego, po 1/4 łyżeczki kminku.
Ogórki i paprykę umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze paski. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Czosnek obrać (jeśli są duże ząbki to podzielić na mniejsze).
Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru, plaster cebuli i ząbek czosnku. Następnie układać ciasno ogórki razem z kawałkami papryki. Do każdego słoika wsypać gorczycę, ziele angielskie, kminek i zalać zalewą.
Na dno garnka wyłożyć ściereczkę i wstawić słoiki. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików (tak dla przypomnienia: jeżeli w słoikach mamy zalewę gorącą, to do garnka wlewamy również mocno ciepłą. Jeżeli zimną - to wlewamy zimną).
Garnek przykryć. Pasteryzować od momentu zagotowania wody ok.2 min. Słoiki wyjąć z garnka i ustawić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Zalewy starcza na ok.7 słoików 0,9l.
dodane na fotoforum: