Bardzo lubię porządek, więc zawsze stawiam kubek z kawą na śladzie po poprzednim kubku z kawą :))
Dalsza część przetworów...cukinia a'la ananas ;)
2,5 kg cukini (po obraniu i wydrążeniu), 1,5 l wody, 1 kg cukru, 40 g cukru waniliowego, 4 goździki, 3 łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 laski wanilii.
Cukinię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Wodę z kwaskiem cytrynowym zagotować i zalać przygotowaną cukinię. Przykryć i odstawić na cały dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia cukinię przecedzić, a do odcedzonej zalewy dodać oba cukry, goździki oraz przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii. Zalewę doprowadzić do wrzenia, wrzucić ponownie cukinię, gotować ok.5 minut. Cukinię z zalewą przełożyć do słoiczków, w każdym umieścić kawałki lasek wanilii, zakręcić i pasteryzować ok.10 minut.
Z połowy porcji wychodzą 4 słoiki 0,5l.
Tak przygotowana cukinia świetnie nadaje się do deserów, sałatek i ciast (np.do sernika zamiast brzoskwiń, do ciast ucieranych).
Pięknej niedzielki życzę nam wszystkim :*