Papryka konserwowa.

Papryka konserwowa.

Dwóch policjantów gra w "państwa-miasta"
- Zwierzę na R
- Rzaba
- Rzułf...No to po 10 :))))

Może być jeszcze rzyrafa, rzmija i rzóbr :)))

6 kg papryki.
Na każdy słoik: liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, nasiona gorczycy, ząbek czosnku, łyżka oleju.

Zalewa:
5 litrów wody, 3 szklanki octu, szklanka cukru, 3 duże łyżki soli.
Zalewę lekko podgrzać, dokładnie zamieszać, aby składniki się połączyły, odstawić do przestudzenia.

Paprykę wyczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na paski dowolnej szerokości, zalać wrzątkiem i sparzać ok.pół godziny (ja paprykę wkładam do zlewu, zlew zatykam, wlewam wrzątek tak,żeby zakrył paprykę i zostawiam na pół godziny).
Po tym czasie do słoików wkładamy paprykę, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki nasion gorczycy, ząbek czosnku pokrojony w plastry. Gdy w każdym słoiku są już wszystkie składniki, zalać je przygotowaną wcześniej zalewą, a na wierzch dodać łyżkę oleju.
Słoiki zamknąć, ustawić w garnku, zalać wodą, zagotować i natychmiast wyjąć z garnka. Odwrócić do góry doopą, wystudzić , wynieść do piwnicy i czekać na zimę :D

Z 3 kg papryki wychodzi ok.10 słoików 500gramowych :)

astra40

astra40 2023-09-26

Coś pysznego!

dodaj komentarz

kolejne >