Buraczki na surówkę

Buraczki na surówkę

Być kobietą nie jest łatwo! Cały czas chcesz coś kupować, kogoś zabić, schudnąć albo zjeść coś słodkiego! :)))

Dzisiaj nie na słodko ale też pysznie - buraczki na surówkę :)
Z półtorej porcji wychodzi ok.10 słoików 0,5/0,7l.

3 kg buraków, 4 duże cebule (ok.½ kg).
ZALEWA: szklanka cukru, łyżka stołowa soli, szklanka wody, szklanka octu 10%, ok.7 łyżek oleju.
Buraki umyć, ugotować w łupinach. Gotować ok.20-30 minut w dużym garnku tak, aby wszystkie były przykryte wodą. Buraki po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i gotować w oleju do zarumienienia. Składniki zalewy zagotować, cebulę z olejem przelać do zalewy i gotować kolejne 5-10 minut. Po ugotowaniu do zalewy dodać starte buraki i jeszcze raz doprowadzić całość do zagotowania. Gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry doopą i wystudzić.
Surówka jest gotowa po kilku dniach. Można jeść taką prosto ze słoika albo dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sok z cytryny, cukier i doprawić do smaku. Pycha!

Udanego czwartucha! Buziole kochani :*

astra40

astra40 2023-10-05

Taka suróweczka to poezja smaku;)))

blackat

blackat 2023-10-06

Witam Jesienią i miłego dnia życzę w zdrowiu ...pozdrawiam ;))))

dodaj komentarz

kolejne >