Recepturę już kiedyś w garnku pokazywałem
Mamy teraz okres intensywnego występowania mniszka lekarskiego (zwanego pospolicie mleczem). Bardzo często jest przedmiotem do fotografowania jego pięknych, żółtych kwiatów. Właśnie skusiłem Olgę https://www.garnek.pl/olga22/14834117/nie-miala-baba-klopotu-to-dala by nie dała im przekwitnąć. Robiłem to wino wielokrotnie – jest wyśmienite, o pięknym, jasnożółtym kolorze .
Zachęcam szczerze – może jeszcze się kto skusi?
ikunia5 2011-05-12
Aż wierzyć się nie chce, że ze zwyczajnych mleczy, można zrobić wino - czego się to człowiek jeszcze nie dowie, na tym naszym Garnuszku. Pozdrawiam cieplutko i życzę Ci milusiego wieczorku:)
aam57 2011-05-12
Różne przepisy ludzie podają,Twój też ekstra.....
Ale długo się czeka,ale to chyba w tym rzecz......;)
kroton5 2011-05-12
aam57... odp. nic podobnego... Strato bardzo łatwo wchodzi w fermentację, zwykle już na trzeci, czwarty dzień mocno buzuje, ponadto z uwagi na małą ilość garbnika szybko się klaruje... Na ogół 6 miesięcy wystarcza łącznie z leżakowaniem by się nim delektować...
Inne wina które robię, najczęściej na stół trafiają po 3 - 4 latach leżakowania w chłodnej piwnicy, bo w tym czasie garbnik sie wytrąca i trwa jeszcze fermentacja utajona w zamkniętych butlach, lub gąsiorach...
ollunia 2011-05-12
dziękuję :)
pozdrawiam cieplutko :) życzę wspaniałego wieczorku :)
zofia 2011-05-12
Marku czy są rzeczy których nie robisz.
Ty jesteś jak kolo gospodyń wiejskich.
Dobrej nocy.
fluidek 2011-05-13
chyba trochę się spóźniłam bo u mnie już same dmuchawce, ale przepis cenny
kropka7 2012-06-18
Winko już zrobione, zlane, czeka na swą doskonałość :)
dziękuję za przepisik .. pozdrawiam .. miłego dnia :)))