Szaron - persymona - kaki

Szaron - persymona - kaki

to różne nazwy słodkiego owocu, zwanego też jabłkiem Orientu lub hurmą wschodnią...

Kaki to owoce drzewa, hebanowca wschodniego. Roślina ta pochodzi z Chin i Japonii. Poza tym uprawia się ją we Włoszech, w Grecji, Hiszpanii, Brazylii, Kalifornii (USA), Izraelu. Do Europy przywieźli ją w XIIIw Krzyżowcy. Obecny rynek oferuje nam różne odmiany tych owoców. Część z nich zawiera dużo taniny, garbnika o właściwościach ściagających. Owoce takich odmian są cierpkie zanim zupełnie nie dojrzeją i posiadają 8 pestek. Inne odmiany, zazwyczaj bezpestkowe, nie zawierają taniny i to te właśnie odmiany możemy zazwyczaj kupić w sklepach. Owoc kaki wygląda jak żółto-pomarańczowy pomidor z czterema listkami od spodu a smakuje jak słodka śliwka albo morela. Miąższ jest soczysty, miękki, lekko galaretowaty, bardzo słodki, o słabym zapachu. Skórkę ma gładką, cienką. Zazwyczaj się ją obiera, ale nie jest to konieczne. Z kaki robi się przetwory albo jada na surowo np. w sałatkach owocowych. Można kaki pokroić w poziome plastry czy kostkę, można też wyjeść miąższ łyżeczką z połówek owocu albo rozgnieść go widelcem i użyć jako sosu do sałatki owocowej. Owoce kaki zawierają wit. C i A, dużo karotenów, wapń i cukry.

romekm

romekm 2010-03-30

Witam Krysiu nieraz to nie wiadomo co z niektórymi owocami robić....
miłego i pogodnego dzionka życzę;-))

mpmp13

mpmp13 2010-03-31

te słodziutkie bardzo lubię........ciągle szukam....nie ma....Pozdrawiam krysiu..Miłej środy....

mpmp13

mpmp13 2010-03-31

Miało być KRYSIU.Przepraszam.

(komentarze wyłączone)