pierogi z mięsem w panierce ...

pierogi z mięsem w panierce ...

wg.duszko ...
na ciasto:
pół litra wody
płaska łyżeczka soli
porządna łyżka masła
pół kilograma mąki
na farsz:mięso z rosołu ( ok 50-60 dkg kurczaka, ale może byc również wołowina)
2 marchewki , por, kawałek selera naciowego z rosołu

1 duża cebula, 2-3 łyżki oliwy bądź margaryny

sól, pieprz
Pół litra posolonej wody zagotować z łyżką masła. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i dodawać mąkę, cały czas mieszając drewniana łyżką. Pod koniec może być ciężko, dlatego kiedy ciasto trochę przestygło wyrobiłam je na na stolnicy . Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Po wyrobieniu odłozyłam na bok, żeby sobie odpoczęło przez jakieś 30 minut. W tym czasie zmielić mięso z włoszczyzną. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość 2-3 mm. Wycinamy kółka trochę większe niż na pierogi. (Posłużył mi do tego duży kubek). Nakładamy trochę farszu i zaklejamy brzegi tak, aby wyszedł nam zgrabny pieróg. Tak zaklejone pierogi maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż się ładnie przyrumienią z każdej strony. Podajemy z ulubioną surówką. Zostało mi kilka krążków ciasta więc postanowiłam je nadziać serem typu brie i usmażyłam je w ten sam sposób jak mięsne, podając z żurawiną. Pycha na dwa sposoby, myślę, że można tworzyć inne nadzienia, wszystko zależy od naszej fantazji. Smacznego.

dodane na fotoforum:

laura5

laura5 2012-03-29

Serdecznie pozdrawiam cudownego cieplutkiego i słonecznego popołudnia życzę ;))))

azalia2

azalia2 2012-03-29

Ale smacznie:)

malako

malako 2012-03-29

zjeść chętnie ale robić nie za bardzo:))

stasia8

stasia8 2012-03-29

Ciekawy przepis takich jeszcze nie jadłam....

ezbro7

ezbro7 2012-03-29

rozkosz dla podniebienia,moge tylko popatrzeć i myśleć jakie pyszne,pozdrawiam

margoll

margoll 2012-03-29

Bardzo ciekawy sposób na pyszne,chrupiące pierogi,do tego barszczyk czerwony i niebo w buzi,mniam:)

milka69

milka69 2012-03-29

ale pyszne....ale roboty dużo przy nich:):)

jadtan

jadtan 2012-03-29

Bomba... nie robiłam nigdy ale muszę spróbować :)

kot54

kot54 2012-03-29

Też wzięłam przepis...wyglądają apetycznie...mniam :))

annorl1

annorl1 2012-03-29

a jak z mięskiem to mojemu mężowi już smakuje sam opis :D

danka1

danka1 2012-03-29

Ciekawe - tak jeszcze nie robiłam

kris13

kris13 2012-03-30

takich nie robiłam /od kol. mam przepis na pierogi z makiem i też się je smaży lub piecze/

lanta21

lanta21 2017-12-13

super

dodaj komentarz

kolejne >