buraki zakiszone na barszcz ...

buraki zakiszone na barszcz ...

2 kg buraków-obrać,pokroić
1,5 l wody zagotować z 1,5 łyżki soli kamiennej-nie jodowanej
6-8 ząbków czosnku
buraki ułożyć w słoju,dodać czosnek,zalać gorącą wodą z solą
zostawić w ciepłym miejscu...
Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Zakwas z buraków jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek . Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 -3 dniach zlać kwas, używany do potraw.
polecam !

dodane na fotoforum:

kirena

kirena 2014-12-09

Barszczyk już się kisi;)
Pozdrawiam cieplutko.U mnie już wymroziło ostatnie kwiatki,w nocy był mróz.

maria10

maria10 2014-12-09

....nawet barszczyk sama kisisz.... ale Ty jesteś zapobiegliwa.... i masz rację.... przynajmniej wiesz co jesz..... bez konserwantów i chemii.... gdybyśmy wszyscy sami robili więcej jedzenia to może przestaliby nas karmić tą chemią.... nie lubię gotowców.... też wolę sobie sama przygotować to co mogę.... :)))))

anulkaz

anulkaz 2014-12-09

Ja robiłam z normalną solą jodowaną, bo innej nie miałam i wyszedł przepyszny:)U nas już się kisi druga porcja, nastawiłam przedwczoraj.

kris13

kris13 2014-12-09

Dobry i zdrowy...a ja nie przepadam.......................

anad60

anad60 2014-12-09

buraczki nastawione u Lidzi....u mnie jutro ...
taak barszczyk to ja mogę se wypić hi hi *;*

bogra

bogra 2014-12-09

Dziękuję,pozdrawiam.
Podesłać Ci wzorek?

krycha2

krycha2 2014-12-09

Jutro będę kisić buraczki na barszczyk...robiłam w zeszłym roku...pycha.

betaww

betaww 2014-12-09

I co ja zrobie ,ze nie lubie barszczu na zakwasie......pewnie to i zdrowe ale mnie nie smakuje.....****

betaww

betaww 2014-12-10

Ree: moja wiejska Babunia nauczyla mnie zakwaszać barszcz wisniami.....Zawsze na końcu kiedy barszcz jest juz ugotowany dodaje garstkę wisni.( surowych mrozonych. ) oprócz smaku ma równiez piekny kolor. A octu nie używam wcale.....bo to ani nie smaczne ani nie zdrowe. Polecam.....bedziesz zachwycona....****

xenon

xenon 2014-12-10

Ale nie może być chyba zamknięty ?

intma43

intma43 2014-12-10

Zapewne wykorzystam przepis :))

pentom

pentom 2014-12-10

Haaaaa, choc raz mnie nie zaskoczylas ;)) ... robilem juz taki zakwas .. i nawet mi wyszedl ..
Bardzo dobry .. POTWIERDZAM!! ;))

izolden

izolden 2014-12-10

Zaczęłam pełną gębą zabiegi sanatoryjne i liczę na to,że mi choć trochę pomogą bo ja nie to....to lipa....hihi.

annorl1

annorl1 2014-12-10

ja od jakiegoś czasu posmakowałam w takim barszczyku :) co nie wypiję od razu, to na zupkę idzie :) tylko ja dodaję jeszcze do niego kawałek selera i marchewki, oraz liść, ziele i jałowiec :)

bisia123

bisia123 2014-12-10

Taki swojski pyszny a nie jak sklepowy na occie...

ewci1

ewci1 2014-12-10

Dziekuje za przepis ,chetnie tez zakisze buraczki....

dodaj komentarz

kolejne >