80 dkg filetów śledziowych, solonych -wymoczyć w mleku lub w wodzie
5-6 średnich cebul ,pokroić w półplasterki
garść rodzynek
250ml koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu pikantnego
3/4 szkl.oleju
4 średnie ogórki kiszone ,pokroić w półplasterki
sól,pieprz
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka kropel soku z cytryny
pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju,dodać sól,pieprz ,majeranek ,rodzynki i chwilkę razem dusić ,dodać ogórki,poddusić chwilkę , dodać przecier,ketchup,poddusić ,dodać zioła prowansalskie,wymieszać ,na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny ,wymieszać ,odstawić,żeby ostygło ,następnie wymieszać z wymoczonymi i pokrojonymi śledziami,włożyć do słoików i przechowywać z zimnym pomieszczeniu ok.2-3 dni
dodane na fotoforum:
alisha 2015-04-01
Uwielbiam w śmietanie bądź w oleju z cebulką,ale Twoje Lidziu wyglądają bardzo apetycznie
achach5 2015-04-01
Ja robię wersję ze śliwkami wędzonymi...
Z rodzynkami też dobre, ale u mnie wolą śliwki...
Zabieram się za marynaty do mięs...
Niech mięso nabiera aromatu...
krycha2 2015-04-01
Lubię śledzie...takich jeszcze nie jadłam...warto spróbować...z opisu wynika ,że pyszne...
maria10 2015-04-01
..... takich nie robiłam .... tym razem spróbuję.... dziękuje za przepis.... :)))))