[23345877]

pasztet ..jeden ze śliwką , drugi czysty mięsny
mięso wieprzowe 1- 1,5 kg
mięso wołowe,pręga 0,5 kg
boczek surowy 0,5 kg
Mięso w małej ilości wody gotować do miękkości z dodatkiem ,podpieczonej nad ogniem cebuli ,liścia laurowego ,ziela angielskiego .
Wątróbkę drobiową ok 20 dkg oczyścić ,obtoczyć w mące i smażyć na rumiano , przełożyć na talerz, dolać olej na patelnie i usmażyć na złoty kolor 2-3 cebule .
Mięso po ugotowaniu zostawić w rosole do wystygnięcia po czym zmielić 2 lub 3 razy razem z cebulą , wątróbką z cebulą .Do masy dodać sól ,pieprz ,majeranek ,pieprz ziołowy , gałkę muszkatołową lub przyprawę do pasztetów ..dobrze wymieszać.Spróbować mięso jak jest dobrze doprawione do mięsa wlać 5 dużych żółtek wymieszać wrobić w masę po czym ubić białka jaj i dodać do masy mięsnej .
Przełożyć masę mięsną do brytfanek ,włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni ,piec ok godziny do zrumienienia .

Gdy użyjemy chudego mięsa i masa po zmieleniu jest dość ścisła dobrze jest dodać trochę rosołu w którym gotowało się mięso .

dodane na fotoforum:

atiseti

atiseti 2012-10-11

też pomyślałam, że najwyższy czas pasztet upiec :))))

hasedi

hasedi 2012-10-11

no i smacznego ...ja na diecie bo od tych ciast , które namiętnie piekłam ...coś mi urosło :) ...i trzeba to zgubić :)

alma65

alma65 2012-10-11

same pysznosci:)

asia57

asia57 2012-10-12

Grażynko ty się nudzisz w domu? albo tak rozpieszczasz swoja rodzinkę?
ja pasztety robię ale z okazji świąt a tak bez okazji to mi się nie chce

wdadeso

wdadeso 2012-10-12

no nic tu po mnie idę jeść;)
pozdrawiam serdecznie:)

lulka1

lulka1 2012-10-12

Asiu jak poczytasz etykietki na pasztetach gotowych to odechce Ci się ich jeść ...z takim pasztetem wcale nie ma dużo roboty , a smakuje mmyy z chrzanem lub ćwikłą i ogóraskiem kiszonym ,pychota .
Maż powiedział że pasztet na medal i to platynowy :D

stasia8

stasia8 2012-10-12

Takie domowej roboty są przepyszne i przynajmniej wiemy co jemy...

hasedi

hasedi 2012-10-12

trzeba będzie skorzystać z przepisu ...:)

dodaj komentarz

kolejne >