*pierś kurczaka zapraw w kostce rosołowej zmieszanej z olejem - wstaw do lodówki na 1-2 godzin, potem uduś na patelni pod przykryciem około 20 min - wystudzoną pokrój w kostkę
*seler naciowy (4-5 łodyg) pokrój w kostkę,
*ananas świeży obierz i pokrój w kostkę
jeśli nie masz świeżego może być z puszki ale dobrze odcedzony
*pół szklanki suszonej żurawiny sparz - pozostaw w gorącej wodzie, odcedź po około 20 min i odsącz na ręczniku papierowym
*duży pęczek świeżego kopru posiekaj
*kilkanaście czarnych oliwek (jeśli masz w domu) odsącz i pokrój na krążki
*kilkanaście kaparów (jeśli masz w domu) odsącz i lekko przesiekaj
*malutką puszkę kukurydzy lub pół większej dobrze odcedź i dodaj
Wszystko połącz, przemieszaj i wstaw do lodówki
**Sos: jogurt naturalny połącz z 1 łyżką majonezu
żadnych innych przypraw nie trzeba
Podaj na stół - niech sobie każdy nakłada i sam polewa sosem.
Sprawdziłam, jeśli sos połączysz wcześniej z sałatką - oddzieli się serwatka z jogurtu. Wprawdzie nic szkodliwego, ale wyglądać będzie nieapetycznie. Smacznego
Jest to pierwsza wersja, w której pasuje mi ostry i wyraźny smak selera naciowego
uwaga, jeśli nie masz kaparów i oliwek, nie szkodzi - też wyjdzie smaczna
reni51 2016-06-14
zaskakujesz mnie sztuką kulinarną, to musi być pyszne...
dla przyjaciół warto się postarać...
Smacznego wam życzę.
(komentarze wyłączone)