BANANOWY DESERNIK NA ZIMNO

BANANOWY DESERNIK NA ZIMNO

Składniki (na 3 pucharki):


ciasteczkowy spód

-opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko)
-chlust gorącego mleka


warstwa serowa

-250 g serka wiejskiego
-saszetka wanilinowego cukru
-łyżeczka żelatyny


warstwa bananowa

-duży, przejrzały banan
-1-2 łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczka żelatyny


polewa

-4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi
-odrobina mleka
+płatki migdałowe

Przygotowanie:


Ciasteczkowy spód- ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków.
Warstwa serowa- serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia.
Warstwa bananowa- banana rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem i żelatyną. Nałożyć na stężoną warstwę serową.
Polewa- cukierki roztopić dokładnie w odrobinie mleka. Stygnącymi oblać wierzch deseru.
Na koniec posypać serniczek podprażonymi płatkami migdałów.