SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM Na chrupiącej sałacie lodowej, z

SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM Na chrupiącej sałacie lodowej, z

SKŁADNIKI

2 PORCJE, PO 437 KCAL
250 g filetu z łososia
1 łyżeczka oliwy
opcjonalnie 1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 ogórka szklarniowego
1 pomidor
2 cebulki szalotki
1 szklanka listków mięty
180 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Odciąć skórę z łososia, sprawdzić czy nie ma ości i pokroić na 1,5 cm paski. Doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą.
Łososia zgrillować na patelni lub upiec w piekarniku z funkcją grilla (duża moc, ok. 10 minut, na wyższej półce). Pod koniec grillowania można posmarować syropem klonowym aby ładnie się zrumienił.
Sałatę lodową opłukać, osuszyć i poszatkować. Ułożyć na większym półmisku.
Ogórka obrać, pokroić w kostkę razem z pomidorem. Cebulki drobno posiekać. Warzywa wymieszać z posiekaną miętą oraz jogurtem.
Zgrillowanego łososia wyłożyć na sałatkę, doprawić delikatnie solą i pieprzem przed podaniem.