Pieczone udka z kurczaka z sosem kurkowym

Pieczone udka z kurczaka z sosem kurkowym

Składniki
udka z kurczaka4 szt
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr4 łyżki
kurki świeże lub mrożone100 g
szalotka1 szt
masło1 łyżka
śmietana 12%100 ml
bulion drobiowy lub warzywny z kostki Knorr100 ml
szczypior1 pęczek
pieprz czarny świeżo mielony 1 szczypta

Krok 1
Udka z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Skórę wokół kostki natnij dookoła, co sprawi że po upieczeniu mięso oddzieli się w tym miejscu od kości.
Krok 2
Kawałki mięsa oprósz przyprawą Knorr a następnie włóż do foliowego rękawa do pieczenia i zepnij oba końce spinkami. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 50 minut.
Krok 3
W tym czasie kurki oczyść i sparz krótko we wrzącej wodzie, odcedź. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondelku na rozgrzanym maśle. Dodaj kurki i duś chwilę razem.
Krok 4
Następnie wlej przygotowany bulion oraz śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Dopraw do smaku pieprzem.
Krok 5
Upieczone udka wyjmij z woreczka, wyłóż na półmisek i polej kurkowym sosem. Całość posyp grubo pokrojonym szczypiorem i natychmiast podawaj.