Ciasto;
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
Masa orzechowa;
30 dkg orzechów
10 dkg cukru
15 dkg margaryny
2 łyżki miodu
W rondelku należy rozpuścić margarynę a następnie dodać do niej orzechy, miód i cukier. Gotować około 10 minut ciągle mieszając.
Krem budyniowy;
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
2żółtka
1 margaryna ( np. Kasia)
Połowę mleka zagotować razem z cukrem. Pozostałą część mleka dobrze wymieszać z mąką i żółtkami( nie mogą pływać grudki mąki) i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Budyń chwilę pogotować ciągle mieszając. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną.
Wykonanie Ciasta;
Z podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto i podzielić je na 3częśći. Dwie części ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Na trzecią częśc surowego ciasta wyłożyć gorącą masę orzechową i upiec tak jak pierwszy placek.
Przełożenie;jeden blat ciasta,połowa masy,drugi blat ciasta reszta masy przykryc trzecim blatem z orzechami zapieczonymi.Smacznego
* pierwszy blat ciasta przed nałożeniem masy mozna posmarowac np.kwaskowymi powidłami
*Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień po upieczeniu, kiedy nawilży się od kremu i stanie się bardziej kruche.
* gdy ciasto przy wyrabianiu jest twardawe dodać śmietanki.