KARPATKA

KARPATKA

To tradycyjne ciasto na imieniny lub na niedzielne popołudnie przy kawie.

Ciasto:
1/2 kostki dobrej margaryny
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litra mleka 3,2% tłuszczu
3/4 szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3/4 kostki masła

Masa:
Z pół litra mleka odlać szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Rozmieszać mleko z żółtkami i mąkami.W czasie gotowania wlać dokładnie rozmieszaną mąkę z żółtkami.Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzony budyń.

Ciasto:

Margarynę zagotować z wodą, do tego wsypać makę, dokładnie rozrobić. Chwilę potrzymać na wolnym ogniu cały czas mieszając ciasto drewianą pałką.Z ciasta utworzy się kula.Odstawić do wystudzenia.Potem ucierać dodając po jednym jajku i proszek do pieczenia.Ciasto rozkładać łyżką kolistymi ruchami aby uformować "górki"do dwóch jednakowych brytfanek dokładnie wysmarowanych margaryną.Piec około 40min.Po wystudzeniu ciasto przełożyć masą i posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.Smacznego

beata3

beata3 2011-05-16

Widzisz, przyjacielu, słoneczko już wstało
i dzień dobry Tobie powiedziało.
Ja uśmiechem Cię witam i pieszczotliwie dotykam.
Powiedz czy z radością Cię witam

tifani1

tifani1 2011-05-19

Ale pysznie wygląda ta karpatka, aż bym sobie zjadła, miłego popołudnia. Pozdrawiam :*))

stasia8

stasia8 2011-05-29

Dawno nie piekłam...a jest bardzo smaczna....

babka22

babka22 2011-11-09

Właśnie dzisiaj jem to ciacho Super !!!!

dodaj komentarz

kolejne >