To tradycyjne ciasto na imieniny lub na niedzielne popołudnie przy kawie.
Ciasto:
1/2 kostki dobrej margaryny
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra mleka 3,2% tłuszczu
3/4 szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3/4 kostki masła
Masa:
Z pół litra mleka odlać szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Rozmieszać mleko z żółtkami i mąkami.W czasie gotowania wlać dokładnie rozmieszaną mąkę z żółtkami.Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzony budyń.
Ciasto:
Margarynę zagotować z wodą, do tego wsypać makę, dokładnie rozrobić. Chwilę potrzymać na wolnym ogniu cały czas mieszając ciasto drewianą pałką.Z ciasta utworzy się kula.Odstawić do wystudzenia.Potem ucierać dodając po jednym jajku i proszek do pieczenia.Ciasto rozkładać łyżką kolistymi ruchami aby uformować "górki"do dwóch jednakowych brytfanek dokładnie wysmarowanych margaryną.Piec około 40min.Po wystudzeniu ciasto przełożyć masą i posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.Smacznego
beata3 2011-05-16
Widzisz, przyjacielu, słoneczko już wstało
i dzień dobry Tobie powiedziało.
Ja uśmiechem Cię witam i pieszczotliwie dotykam.
Powiedz czy z radością Cię witam
tifani1 2011-05-19
Ale pysznie wygląda ta karpatka, aż bym sobie zjadła, miłego popołudnia. Pozdrawiam :*))