Sernik Owocowy

Sernik Owocowy

Biszkopt jasny:
3 jaja; 1/2 szk. cukru; 1/2 szk. mąki; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
3 jaja, 1/2 szk. cukru; 1/3 szk. mąki; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 płaskie łyżeczki kakao

Wkładka serowa:
60 dag zmielonego sera
; 30 dag cukru
pudru; 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru); 6 jaj; 15 dag margaryny

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
; 2 budynie waniliowe lub śmietankowe; 1 cukier waniliowy; 4-5 łyżek cukru; 25 dag masła

Masa owocowa:
1 kg truskawek (mogą być mrożone); 2-3 łyżki cukru kryształu; 3 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Upiec osobno oba biszkopty.

Wkładka serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać, upiec w tej samej blaszce, co biszkopty.

Masa budyniowa:
Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem.

Masa owocowa:
Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować, przestudzić.

Przełożenie ciasta
:
Biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca galaretka - biszkopt jasny - polewa

alisia2

alisia2 2011-06-05

mniaam mniaam. ;D

stasia8

stasia8 2011-06-07

Bardzo ładnie wygląda taki kolorowy...szybko by znikał z talerza....

figa2

figa2 2011-10-10

Wlasnie wyszperałam u Ciebie ten rarytasik.Na pewno wypróbuję :))))

dodaj komentarz

kolejne >