Szarlotka z gruszkami,jabłkami i marchewką

Szarlotka z gruszkami,jabłkami i marchewką

CIASTO:
3 czubate szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
5 jajek (dodajemy same żółtka do ciasta )
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg margaryny(u mnie Palma)
NADZIENIE
6 gruszek
6 jabłek( w miarę słodkich)
3 marchewki
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki wody
ew.cukier do smaku
DODATKOWO
2 kisiele jabłkowe(żadne inne,bo ciasto straci na smaku)
5 białek( które zostały od ciasta)
1/4 szklanki cukru
WYK:
Z podanych składników zagnieść ciasto(,białka zostawiamy do bezy)
podzielić na dwie połowy,(jedną mniejszą.)
Mniejszą zamrozić,blaszkę tradycyjną,wyłożyć papierem do pieczenia,wylepić blaszkę ciastem,nakłuć ciasto widelcem.
Jabłka i gruszki obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki,wrzucić do rondla,podlać wodą,dusić 15 min.
Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach,dusić aż wszystko będzie się rozpadać,dodać cukier waniliowy..(ew dosłodzić w/g smaku- wystudzić.
Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto,białka ubić na sztywną bezę z odrobiną soli(białka mają być zimne przed ubiciem) pod koniec dodać cukier ,chwilę ubijać ,na końcu wsypać kisiele jabłkowe,wyłożyć bezę na ciasto.
Zamrożone ciasto wyjąć z zamrażarki,zetrzeć na tarce posypać na bezę.
Piec w 170°C około 45-50 min.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

*polecam szarlotkę...jest pyszna))..cud.. miód ..malina-))!
Smacznego))!

baygel1

baygel1 2012-09-04

przepis jak najbardziej mile widziany !mniam już mi ślinka cieknie .................słychac ?

o40na

o40na 2012-09-05

Misz masz :)))

stasia8

stasia8 2012-09-09

Wygląda apetycznie takiego ciacha nie znałam...

dodaj komentarz

kolejne >