Sernik na ciemny spodzie
Składniki ciasta czekoladowego:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
3 jajka
4 łyżki śmietany
Składniki masy serowej:
1300 g sera białego półtłustego
150g masła
2 szklanki cukru pudru
10 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki esencji cytrynowej
150g rodzynek
70 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie ciasta czekoladowego:
Wszystkie składniki ciasta wyłożyc na stolnice i zarobić ciasto,które dzielimy na 3 cześci owijamy folią i wkładamy na 3 godz do zamrażalnika.
Wykonanie masy serowej:
Białka oddzielamy od żółtek. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej.
Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.
Wykonanie sernika:
Dwie części zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy ( wym. 28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczone w mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto.Sernik pieczemy ok. 1 godz.w 180st.
*sernik jest wilgotny i puszysty
*ciasto można sobie wykonać wcześniej np. w przeddzień pieczenia