faworki

faworki

Składniki na 3 - 4 talerze faworków:

1/2 kg mąki
5 żółtek
szczypta soli
łyżka spirytusu
pół szklanki kwaśnej śmietany (dałam 2 łyżki więcej)

tłuszcz do smażenia (u mnie olej)
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze zbić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.

Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

milka65

milka65 2010-09-28

oj , pasowało by je zrobić pozdrawiam

ika66

ika66 2010-09-28

mlask mlask mlask.......... narob

mrrru35

mrrru35 2010-09-28

narobilam...wskakuj w samolot ...albo na miotle;))....i do mnie na kawke i...........

amisia

amisia 2010-09-29

o jej ,, ale bym zjadla :)

dodaj komentarz

kolejne >