[10467473]

===============
Nie ten mocny, kto burzy
lecz ten, który podpiera.
Nie ten, co łzy wyciska
lecz ten co je wyciera.
.♥ ♥.♥.
Człowiekiem najszlachetniejszym
w całym ludzkim tłumie,
jest ten kto oprócz łez własnych
łzy cudze zrozumie.

https://www.garnek.pl/0/xedit/?u=1328541174&h=c5195013
https://www.garnek.pl/danisi/22467923/opolska-wenecja
https://www.wiocha.pl/98288

od lulka1
Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.

na 2 litry wody daję 1/3 szklanki soli
do tego ziele angielskie (ok. 10 ziaren), 2 liście laurowe, 3 czubate łyżki majeranku (lubię dużo) - i resztę przypraw jak w przepisie
robiłam schab i karkówkę - ta wychodzi przepyszna !

(komentarze wyłączone)