[17596262]

Neuostheim - lotnisko
przystanki atobusowe, tramwajowe i OEG
gora autostr.6



Nie ma na ziemi takiej troski,której niebo
nie umiałoby uleczyć...Thomas Morus

https://www.youtube.com/watch?v=3GhE_lUQrok
https://www.garnek.pl/annaaa
https://raphael-eu.blogspot.de/2012/08
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-parzone/315-przepis-na-karpatka
/kotlet-mielony-miesno-marchwiowy.html



==================

Składniki
25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanki ciepłej wody, 4 szklanki mąki pszennej , 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju lub margaryny, 2 łyżki cukru, 2 szklanki ciepłej wody, 2 jaja, woda lub żółtko roztrzepane z łyżką wody, gruba sól, drobno posiekana cebula.

poszło około 800g maki , musi być dobrze wyrobione i odchodzić od rąk .
Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć z wodą, dodać 1 szklankę mąki, starannie wyrabiać łyżką, odstawić na 20 minut.
Jaja ubijać przez 5 minut, aż powstanie jasna, puszysta masa.
Sól, olej lub miękką margarynę i cukier wymieszać z ciepłą wodą (2 szklanki).
Do rozczynu z drożdży dodawać pozostałą mąkę na przemian z ubitymi jajami i wodą z olejem, dokładnie wymieszać na wolne ciasto.
Przełożyć na stolnicę suto posypaną mąką, wyrabiać rękami, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przewrócić ciasto tak, aby spód i wierzch ciasta zostały pokryte cienką warstwą oleju.
Lekko posypać mąką, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać 1 minutę, przełożyć do miski, przykryć, pozostawić aż przybędzie ciasta w dwójnasób.
Ciasto podzielić na kawałki wielkości średniego jabłka, rozpłaszczyć na placki średnicy 8 - 10 cm.
Posmarować wodą lub żółtkiem z wodą, posypać grubą solą. ( Ja smarowałam mlekiem ) Łyżeczkę posiekanej cebuli rozsypać na środku każdego placka, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Palcami przycisnąć środek każdej bułeczki. ( cebule dobrze jest przycisnąć aby wbiła się w ciasto )
Przełożyć na blaszkę lekko posypaną mąką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec do zrumienienia cebuli (około 15 - 25 minut).
https://www.smaczny.pl/forum/topic/1275-usmiech-tesciowej/
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/09/indycze-golonki-duszone-w-piwie.html

https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,100945,4328380.html

https://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/09/KNEDLE-ZE-SLIWKAMI.html

https://raphael-eu.blogspot.de/2012/09/mielone-z-indyka-z-serem-w-sosie.html
https://domowe-wypieki.blogspot.de/2011/07/abedzi-puch.html

(komentarze wyłączone)