Guacamole.. polubiłam :)

Guacamole.. polubiłam :)

Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski (w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tzw. molcajete - które ma kształt kamiennego moździerza) i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado. Po pierwszym spróbowaniu stwierdziałam - pamiętam - że doopy nie urywa.. lecz... rzecz w dodatkach i ilości pieprzu cayenne.. POLECAM - ponoć zdrowe !

dodane na fotoforum:

danka1

danka1 2013-11-17

Awokado też jest pyszne, ale bardzo kaloryczne podobno

ragata

ragata 2013-11-17

Wikipedia i inne źródła podają, że: "Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość NIENASYCONYCH tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.

Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia".

bourget

bourget 2013-11-18

hihi..ja wlasnie uzywam avocado zamiast masla:)

ptaszak

ptaszak 2013-12-09

Bardzo lubię awokado! Zdrowe jest i dobre!

dodaj komentarz

kolejne >