CIASTECZKA PRZEKĄSKI
Składniki:
• 1 kostka miękkiego masła
• 3/4 szklanki cukru (w oryginale była 1 szklanka, ale według mnie tyle wystarczy)
• 1 jajko
• 2,5 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka sody
• 150 g gorzkiej czekolady
pokrojonej w kosteczkę
• 1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać makę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut.
Bakalie dodajemy wg uznania: mogą to być rodzynki, mak, suszone żurawiny - co kto lubi
flossy 2010-10-26
To będzie nawet spora przekąska....ciasteczka wyrosły jak bułeczki....świetna fotka ....przepis zapiszę i upiekę na weekend...
Pozdrawiam serdecznie i miłego popołudnia życzę Tobie Mirko:)
fiodo46 2010-10-26
witam pięknie popołudniowo :)) obiadku smacznego :)) podwieczorka smaczniejszego :)) wieczorka mile spędzonego wśród bliskich ci osób :)) milej zabawy :))pozdrowienia sle serdeczne dla ciebie i twoich bliskich uśmiech swój zostawiam :)
alka10 2010-10-26
WYGLADAJA JAK PIEGUSKI-JUZ MI ŚLINKA CIEKNIE NA SAM WIDOK:))
POZDRAWIAM -DOBREJ NOCY ZYCZĘ:)))