Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) – gatunek opuncji pochodzący z Meksyku, lecz uprawiany również w wielu innych krajach o ciepłym klimacie, także w południowej Europie. Łatwo przystosowuje się do różnych warunków glebowych. Aztekowie uważali ją za roślinę świętą i wykorzystywali do różnych celów. Pierwsze owoce, dotarły do Europy prawdopodobnie już pod koniec XV w. po powrocie wyprawy Krzysztofa Kolumba. Stąd używana do tej pory nazwa ficus indica (figa indyjska).
jadpaw5 2016-11-03
W Hiszpanii na trasie wpadłyśmy na szpaler opuncji z owocami i zaczęłyśmy je zrywać. Dłonie miałyśmy natychmiast pełne drobniutkich kolców niedających się usunąć
kedil 2016-11-03
Gdy ktoś poradzi sobie z kocami / lub kupi już ogolone/ lub zrobi tak http://kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-obrac-owoc-opuncji to może sprawdzić jej smak
Jadłem żółtozielone , a fioletowych nie .
pantoja 2016-11-03
Ładny owoc trochę się broni przed zerwaniem. Jadłam ale nie w takim kolorze. Lepszy jest napój z opuncją (młode owocki). Bardzo dekoracyjne zielsko, popularne na południu. U nas spotkałam na działkach, jeszcze nie owocują ale są dzielne...
jaworr 2016-11-03
Piękny kadr.... chciałabym kiedyś pokosztować owoc opuncji....:)
Super opis..... pozdrawiam..:)
ewusia 2016-11-03
Widziałam blado żółte owoce, fioletowych jeszcze
nie widziałam i nie jadłam. Muszę przyznać,
że bardzo ładnie wyglądają.
majaha 2016-11-03
Jakkolwiek się w życiu wiedzie,niech Cię sen dzisiejszy nie zawiedzie. Dobranoc...Piekny owoc pierwszy raz widze...
marek45 2016-11-03
Owoce są śliczne i pewnie smaczne :)
Pozdrawiam Cię serdecznie Elu i miłego wieczoru Ci życzę !
zwiecha 2016-11-03
Smakuje mi w połączeniu z green tea ;-P
zadra 2016-11-09
Egzotyczny owoc i broni się kolcami, tych akurat nie miałam przyjemności spożywać ale wyglądają atrakcyjnie :)