Ogórki z czosnkiem lub sałatka meksykańska
Składniki:
4 kg ogórków
4 główki czosnku - to nie pomyłka, maja być 4 główki, a nie ząbki
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
0,5 l octu 10%
5-6 liści laurowych
0,75 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Ogórki pokroić w plastry ok. 0,5 cm grubości-nie obierać kroić razem ze skórką, czosnek w cieniutkie plasterki. Wsypać sól i odstawić na 12 godzin aż puszczą sok.
Po upływie tego czasu zlać sok do garnka, dodać do niego 0,5 l octu, cukier, liście laurowe, pieprz ziołowy, obie papryki, ziele i pieprz w ziarnach. Zalewę zagotować, lekko przestudzić. Do ogórków wlać 1 szklankę oleju, a po przestudzeniu zalewę. Włożyć sałatkę do słoiczków. Pasteryzować 3-4 minuty od zagotowania wody w kociołku.
_Dla ozdoby dodałam 2 papryki.
pantoja 2010-07-23
Wygląda apetycznie, podziwiam wytrwalość w robieniu przetworów w taki upał. Zapytam czy zamiast octu spirytusowego może być ocet jablkowy lub winny? (nie toleruję octu przemysłowego a lubię warzywka:)) Ocet jabłkowy jest najzdrowszy, robię go sama jesienią:))
omarlen 2010-07-23
Bardzo apetycznie wyglądają pozwolę sobie przepisać przepis....Dziękuje zaraz go wypróbuję....:))