Ponawiam apel z przed dwu laty

Ponawiam apel z przed dwu laty

Kania czubajka
Popularność i smak tego grzyba są b.często
przyczyną wielu już przypadków zatruć śmiertelnych podobnego do Muchomora sromotnikowego.Zasada taka,-
Nie zbierać, nie pełni rozwiniętego grzyba,- pierścień na korzeniu,
(jak obrączka na palcu) musi się dać przesuwać po korzeniu,
u muchomora jest zrośnięty.
Kania ma jednak trującego sobowtóra,-mutanta z kanią czerwieniejącą - który posiada taki sam alkaloid jak muchomor sromotnikowy. Grzyb dotąd rosnący tylko na śmietnikach,ale ludzie zaczęli zamieniać lasy w śmietnik i dlatego występuje przeważnie na skrajach lasów, gdzie są wyrzucane śmieci.Grzyb - podobnie jak jadalne czubajki - ma łagodny i przyjemny smak. Jednak przy uszkodzeniu, np. przecięciu nożem, czerwienieje lub robi się różowa, a także drażliwie pachnie - to różni ją od jadalnej odmiany.
Jak ustrzec się grożącej śmiercią pomyłki podczas grzybobrania? Czubajek czerwieniejących, choć są wśród nich jadalne odmiany, nie powinno się teraz w ogóle zbierać.
Pewniejsze są te co rosną na łąkach czy nie ugorach.
Wielu już przepłaciło życiem po spożyciu tej kani.
Informacje tą zamieszczam po rozmowie E-mailowej
z profesorem biologiem z uniwersytetu

styna48

styna48 2014-09-13

Jesteś niezawodny Andrzeju...

toni1

toni1 2014-09-13

Bardzo cenne wiadomości,właśnie niedawno byłem na grzybach a nie jestem doświadczonym grzybiarzem.. Pozdrawiam Cie...

lilka13

lilka13 2014-09-13

nie jem ich i nie zbieram !!

danuta5

danuta5 2014-09-13

Zbieramy je od lat i spożywamy ale dobrze wiedzieć więcej !!Pozdrawiam.

nego59

nego59 2014-09-13

Spotkałem kanie czerwieniejące,blaszki czerwienieją nawet po godzinie.Po powrocie do domu przeglądam je dokładnie.

mpmp13

mpmp13 2014-09-13

Bardzo potrzebny i na czasie apel!!!!!!!!!!! Nie jem ,nie zbieram.

solo11

solo11 2014-09-13

zawsze w porę ostrzegasz, pozdrawiam miło!

halka

halka 2014-09-13

Piękny apel do grzybiarzy!

harysly

harysly 2014-09-13

Miałem okazję ostatnio nasmażyć z jajeczkami...pierwsze kęsy należały do mnie...
poczułem gorzkie i wszystko poszło do śmietnika.
Miałem omamy i palpitacje ale to chyba podświadomość zadziałała.
Poczytałem o kaniach i okazuje się że to te czerwieniejące były.
Dobrze że nikogo nie zatrułem. Wydawało mi się że jestem specem od grzybów....gówno prawda.Nikt nie jest tak do końca.

gigos7

gigos7 2014-09-14

Bardzo słuszna uwaga - proponuję dotrzeć do wieli ludzi z tą ważną informacją .
Pozdrawiamy :)

slav43

slav43 2014-09-14

U nas kani nie ma, więc się nie boję.:)))

anana57

anana57 2014-09-15

Dlatego nie zbieram i wolę kupić już tylko jeden gatunek - pewny..pozdrawiam serdecznie

birkut22

birkut22 2014-09-15

andrzeju, mowia ze kania smakuje jka schaboszczak ja juz wole prawdziwego schaboszczaka takiego z chlewika a kanie znam bom sam z nazwiska kania

edge56

edge56 2014-09-15

Może kilka duszyczek uratowałeś?... :-)

ona11

ona11 2014-09-16

cenne uwagi, pozdrawiam

solo11

solo11 2014-09-17

Uwagi na czasie i bardzo dobrze że o tym piszesz...

rob66

rob66 2014-09-20

jesteś kopalnią wiedzy:)))

olga22

olga22 2014-09-21

dzięki za przypomnienie! wprawdzie kani nie jadam, ale dobrze wiedzieć!

bajka1

bajka1 2014-09-23

Właśnie, jesteś Kopalnią Wiedzy :)

asiaka

asiaka 2014-09-30

Nie jestem znawcą i tych nie zbieram od dłuższego czasu albowiem jest wiele trujaków bardzo podobnych do kani ale Twoja informacja i ostrzeżenie bardzo bardzo przydatne :)

(komentarze wyłączone)