Kania czubajka
Popularność i smak tego grzyba są b.często
przyczyną wielu już przypadków zatruć śmiertelnych podobnego do Muchomora sromotnikowego.Zasada taka,-
Nie zbierać, nie pełni rozwiniętego grzyba,- pierścień na korzeniu,
(jak obrączka na palcu) musi się dać przesuwać po korzeniu,
u muchomora jest zrośnięty.
Kania ma jednak trującego sobowtóra,-mutanta z kanią czerwieniejącą - który posiada taki sam alkaloid jak muchomor sromotnikowy. Grzyb dotąd rosnący tylko na śmietnikach,ale ludzie zaczęli zamieniać lasy w śmietnik i dlatego występuje przeważnie na skrajach lasów, gdzie są wyrzucane śmieci.Grzyb - podobnie jak jadalne czubajki - ma łagodny i przyjemny smak. Jednak przy uszkodzeniu, np. przecięciu nożem, czerwienieje lub robi się różowa, a także drażliwie pachnie - to różni ją od jadalnej odmiany.
Jak ustrzec się grożącej śmiercią pomyłki podczas grzybobrania? Czubajek czerwieniejących, choć są wśród nich jadalne odmiany, nie powinno się teraz w ogóle zbierać.
Pewniejsze są te co rosną na łąkach czy nie ugorach.
Wielu już przepłaciło życiem po spożyciu tej kani.
Informacje tą zamieszczam po rozmowie E-mailowej
z profesorem biologiem z uniwersytetu
toni1 2014-09-13
Bardzo cenne wiadomości,właśnie niedawno byłem na grzybach a nie jestem doświadczonym grzybiarzem.. Pozdrawiam Cie...
nego59 2014-09-13
Spotkałem kanie czerwieniejące,blaszki czerwienieją nawet po godzinie.Po powrocie do domu przeglądam je dokładnie.
harysly 2014-09-13
Miałem okazję ostatnio nasmażyć z jajeczkami...pierwsze kęsy należały do mnie...
poczułem gorzkie i wszystko poszło do śmietnika.
Miałem omamy i palpitacje ale to chyba podświadomość zadziałała.
Poczytałem o kaniach i okazuje się że to te czerwieniejące były.
Dobrze że nikogo nie zatrułem. Wydawało mi się że jestem specem od grzybów....gówno prawda.Nikt nie jest tak do końca.
gigos7 2014-09-14
Bardzo słuszna uwaga - proponuję dotrzeć do wieli ludzi z tą ważną informacją .
Pozdrawiamy :)
slav43 2014-09-14
U nas kani nie ma, więc się nie boję.:)))
anana57 2014-09-15
Dlatego nie zbieram i wolę kupić już tylko jeden gatunek - pewny..pozdrawiam serdecznie
birkut22 2014-09-15
andrzeju, mowia ze kania smakuje jka schaboszczak ja juz wole prawdziwego schaboszczaka takiego z chlewika a kanie znam bom sam z nazwiska kania
asiaka 2014-09-30
Nie jestem znawcą i tych nie zbieram od dłuższego czasu albowiem jest wiele trujaków bardzo podobnych do kani ale Twoja informacja i ostrzeżenie bardzo bardzo przydatne :)
(komentarze wyłączone)