W Polsce w stanie dzikim występuje około 25 gatunków róż.Owoce róż są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C.W ich owocach jest jej 30-40 razy więcej niż w owocach cytrusowych. Jest też w nich,-
wit. A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, kwas elagowy, kwas galusowy, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, cukry i pektyny.Ostatnie badania wykazywały aktywność przeciwko wirusowi (HIV), przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze (m.in. przeciwko E. coli czy Candida albicans). Niektóre odmiany wykazywały właściwości przeciwnowotworowe, cytotoksyczne, przeciwwrzodowe, przeciwalergiczne,-
i to wszystko za darmo.
1/3 garnuszka emaliowanego( wit.C w kontakcie ze
stalą,uwstecznia się i jest bezużyteczna dla organizmu)
owoców róży,zalewamy do pełnego wodą i gotujemy
5 min od wrzenia b.powoli.Dolewamy do herbatki
dla każdego po 50 g,-a grypki nie będzie.
Tu wstawiam link do filmiku,mówiący,-czym nas karmią.
https://www.youtube.com/watch?v=sHh3Yek0AbQ
https://www.youtube.com/watch?v=QTcIxpe6Z0A
https://www.youtube.com/watch?v=RLwjRop-Bh8
Smacznego
slav43 2014-09-16
Ja przyrządzam nalewki z dzikiej róży (rosa canina).:)
birkut22 2014-09-16
jasne zawsze mi gada ostatni raz robie z grzybami daj sobie juz z nimi spokj hahaha ja co drugi dzien dowoze jej nowe kilkanascie kg.
anana57 2014-09-16
i zimę ...pozdrawiam wieczorową porą..W pierwszej chwili stwierdziłam , że to pomidorki..pozdrawiam wieczorową porą..
solo11 2014-09-17
Wspaniały przepis, ja czekam na przepis co można zrobić z pigwowca oprócz nalewki, pozdrawiam miło!
sonyh50 2014-09-18
Racja,-bez chemii i wypełniaczy,którym w tabletkach
jest przeważnie talk,uszkadzający wątrobę.
anana57 2014-09-19
Tak zgadzam się , lecz do swojego sosu odjęłam ilość czosnku i w sumie jest ok , papryczek było 9 zredukowałam do 3 , można też nie dodawać ich..W sumie składniki dają fajny smak..pozdrawiam serdecznie , miłego popołudnia życzę ..
asiaka 2014-09-30
Nie ma jak specyfiki domowej roboty, wracamy do leków matki natury...ona wie co skuteczne i co zapewni zdrowie :)
(komentarze wyłączone)