Ogórki dowolna ilość
do każdego słoika włożyć:liść laurowy
gałązkę kopru
ziele angielskie
ząbek czosnku
dużą szczyptę nasion gorczycy
szczyptę pieprzu mielonego
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cztery części,ustawić w słoikach z przyprawami,zalać przestygniętą zalewą i pasteryzować 5 min.
na zalewę: 2 l.wody
2 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
10 łyżek musztardy
5 płaskich łyżek soli
dodane na fotoforum:
funiak 2012-07-12
a ja sledze Twoje poczynania i korzystam , ze szerosci dzielenia sie swietnymi przepisami:)))dziekuje ulubiona:)))
beabar2 2012-07-12
Ja wreszcie chcialabym miec ogorki....wieje tak zimny wiatr, ze pewnie wczesniej przemarzna niz dojrzeja....pozdrawiam.
gosku 2012-07-12
...chcialam bym zobaczyc Twoja piwnice z... przetworami... Bozenko... z pewnoscia jest juz ....solidnie "zapakowana"...przetworami...
stasia2 2012-07-12
są pyszne ,,,pa ,,
alisha 2012-07-12
A ja w tym roku nie robię nic,ot co,no chyba że małosolne,ale nie w słoiki,pozdrawiam
kalla 2012-07-13
Takich jeszcze nie robiła, a że u mnie ogórki dopiero co zaczynają dojrzewać to na pewno wypróbuję.Miłego dnia:)
kalla 2012-07-13
U mnie ogórki dopiero zaczynaja dojrzewać , więc będę mieć okazje ten przepis wypróbować, bo takich jeszcze nie robiłąm.MIłego dnia:)
kot54 2012-07-14
smaczne są...
iwanka1 2012-07-16
Ja jeszcze nie zaczęłam. Ostatnio nic mi się nie chce.
magdabo 2012-07-18
Nie ma to jak taki słoiczek otworzyć zimą ...