Jagodzianki
50 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
4 jajka
10 dag margaryny
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać ciasto,tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia.Po czym podzielić na porcje i zawijać w nie łyżkę jagód lub innego nadzienia ,gotowe bułeczki odstawić do wyrośnięcia.przed pieczeniem wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w 180-200 ok 15-20 min do zrumienienia.
dodane na fotoforum:
oldmax 2013-06-20
Ale bym zjadł...z zimnym mleczkiem...PYCHOTA...:)))
zuza99 2013-06-20
Ojjjjjjjjjj ..............dostane jedna?????????? hahahahah
Napewno smaczne jagodzianki hmmmmmmmmm
niusia1 2013-06-20
pyszne jak widać no i podziwiem ciebie Bożenko,że w taaaaaki upał chciało ci się piec
gosku 2013-06-20
... lubie takie jagodzianki:)
danka1 2013-06-20
zazdroszczę ci tych własnych pyszności z jagodami
violinka 2013-06-20
MNIAMMMMMMMMMMMMMMMMM
laura5 2013-06-20
mmmm ale smaka narobilas nam tymi jagodziankami,mozna prosic o przepis na nie....?Milutkiego wieczoru.....
danka1 2013-06-20
Pozdrawiam wieczorkiem i życzę dobrej nocy.
magdabo 2013-06-20
... ja takie uwielbiam !!!