2 kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
1 i 1/2 łyżki soli
2 szklanki wody
2 łyżki cukru
płaska łyżka kwasku lub 2/3 szklanki octu 10 %
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
Pomidory i obraną cebulę pokroić w plasterki posypać solą,wymieszać i odstawić do następnego dnia.Po czym sałatkę odcedzić i przełożyć do słoików.Z podanych składników zagotować zalewę i gorącą zalać sałatkę w słoikach od razu zakręcić i pasteryzować 10 min.
dodane na fotoforum:
jaworr 2013-10-10
Apetycznie wygląda ta sałatka.....będzie do obiadku w zimie..:)
Miłego popołudnia życzę..:))
stasia2 2013-10-10
Miłego popołudnia życzę,,ja zrobiłam tą sałatkę ,,jest super ,,,
gosku 2013-10-10
na zime jak znalazl :)
lulka1 2013-10-10
ale masz zapas fiu fiu ...ponoć też się smaży zielone pomidory ciekawe czy zjadliwe :)
jonna 2013-10-10
Twoja śpiżarnia Bożenko, nie ma już chyba miejsc wolnych.....To jest pomoc w zimie, nie gonić do sklepu w ślizgawicę, tylko słoik z półki i gotowe.....
lila08 2013-10-10
pyszna jest ,ja nie mam już miejsca w spiżarce ,chyba przeholowałam z zapasami ,jak zwykle :)))
kris13 2013-10-10
dawniej też taką robiłam.....i konfiturę smażyłam z zielonych pomidorów_dobra ;)))))
sten2 2013-10-11
My się zimy nie boimy zaprawy ,sałatki i soki sa więc jest tak jak powinno ,pozdrawiam cieplutko SMACZNEGO...