Pączki

Pączki

50 dag mąki
5 dag drożdży
5 żółtek lub 3 całe jaja
10 dag cukru
1 szklanka mleka lub wody
cukier waniliowy
kieliszek spirytusu lub octu
szczypta soli
5 dag masła
cukier puder do posypki
marmolada owocowa lub powidło
smalec lub olej do smażenia

Drożdże rozpuścić z letnim mlekiem i łyżką cukru,zasypać 10 dag mąki.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut by zaczyn urósł.Roztopić masło.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać do zaczynu razem z pozostałą mąką,ostudzonym masłem,cukrem waniliowym,alkoholem i szczyptą soli.Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.(ciasto powinno być dość wolne i dobrze wyrobione)Gdy ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować je na grubość 2 cm.Wycinać kółka układać na nich nadzienie,starannie zlepiać formując pączki,odstawić do wyrośnięcia.Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.Wyjąć na bibułę .Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

solo11

solo11 2020-02-13

Pyszne! Pozdrawiam serdecznie ....

ewci1

ewci1 2020-02-13

Pyszne ,takie domowe najlepsze:)

kudelka

kudelka 2020-02-13

pięknie podane , i na pewno bardzo smaczne :))

slonko6

slonko6 2020-02-13

Pychota! z ziemniakami czy tradycyjne?

marty

marty 2020-02-13

Idealne , bo własnej roboty !

ola17

ola17 2020-02-14

Domowe najlepsze.

dodaj komentarz

kolejne >