Do popoludniowej kawki, drozdzowe z marcepanem.

Do popoludniowej kawki, drozdzowe z marcepanem.

-warto kupic, mi smakuje.
Przepis na swiateczna strucle z marcepanem znalazlam w necie.
-Drezden Stollen - drozdzowa strucla swiateczna .

Bogate w wiekowe tradycje, znane drozdzowe ciasto. Przepisow na nie jest cale mnostwo i wszystkie sa pyszne - a to moja, wyprobowana wersja. Jest to bardzo wygodne ciasto do pieczenia w okresie swiatecznym bo powinno byc upieczone co najmniej tydzien przed spalaszowaniem. No i jak chyba wszystkie swiateczne ciasta - bardzo kaloryczne, ze wzgledu na duza zawartosc masla.

1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masla
szczypta soli
2 duze jajka
2 duze zóltka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
5 2/3 szklanki maki *
1 1/2 lyzki suchych drozdzy
1/2 lyzeczki mielonego kardamonu
1/3 lyzeczki zmielonej mace (kwiat muszkatalu) lub galki muszkatalowej
1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszanka jasnych i ciemnych)
1 szklanka zblanszowanych migdalow, posiekanych
1/2 szklanki suszonych porzeczek lub innych bakalii
1/2 szklanki kandyzowanej skorki pomaranczowej
starta skorka z 1 cytryny
starta skorka z 1/2 pomaranczy
1/2 szklanki koniaku

3/4 kostki rozpuszczonego masla (do smarowania strucli po upieczeniu)
cukier puder do posypania

Rodzynki sparzyc, odsaczyc, zalac koniakiem i zostawic do macerowania (im dluzej tym lepiej, mozna to zrobic kilka dni przed planowanym pieczeniem). Mleko zagotowac, dodac cukier, maslo i sol, przestudzic. Dodac jajka, zóltka i wanilie, wymieszac. Wsypac 3 szklanki maki i drozdze, wymieszac i zostawic az ciasto podwoi swoja objetosc. Dodac przyprawy i bakalie, wsypac reszte maki w wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Przelozyc do lekko wysmarowanej maslem miski i ponownie zostawic do wyrosniecia az ciasto podwoi swoja objetosc. Podzielic na 2-3 czesci, kazda uformowac w ksztalcie owalu, lekko posmarowac maslem i zlozyc nie calkiem na pol (brzegi nie beda sie stykaly) wzdluz dluzszego brzegu. Ulozyc na natluszczonej blasze i zostawic do wyrosniecia.
Piec w temperaturze 190 st.C przez okolo 25 minut, patyczek wetkniety w srodek ciasta powinien byc suchy. Zaraz po wyjeciu z piekarnika, jeszcze gorace, smarowac rozpuszczonym maslem kilka razy, posypac grubo cukrem pudrem i bardzo szczelnie zawinac. Przechowywac w chlodnym miejscu przez conajmniej tydzien lub dluzej.

Pyszna jest ta strucla z marcepanem - w zlozenie strucli wkladamy rolke marcepanu, trzeba wtedy pamietac aby bardzo dobrze zlepic brzegi ciasta. Mozna strucle "odswiezyc" posypujac ja cieniutka warstwa cukru pudru tuz przed podaniem, ale jest to tylko zabieg kosmetyczny.

* Jak w kazdym drozdzowym ciescie, ilosc maki jest orientacyjna - wyrobione ciasto powinno byc dosc miekkie, ale nie lejace sie.

dodane na fotoforum:

panna

panna 2010-09-26

Taka porzadna pajde ....dziekuje.Milej niedzieli Tereniu;)

flossy

flossy 2010-09-26

mniam...dziekuję....właśnie piję kawke

theresa

theresa 2010-09-26

Marysiu tu sa trzy kawalki i dlatego tak widac, ze pajda hihihi

bijou

bijou 2010-09-26

Oj dom kawki jak w sam raz coś słodkiego :)) Dziękuje Teresko...:)Tobie tez życze smacznej kawki i miłego popołudnia...:)

aniajaw

aniajaw 2010-09-26

Pyszne ciacho Tereniu :)

truda35

truda35 2010-09-26

do niedzielnej kawki w sam raz :)

elli55

elli55 2010-09-26

Mimo zimnej i pochmurnej niedzieli jaka mamy u nas,
Zycze duzo slonca i wypoczynku przy poobiedniej kawusi.
Pozdrawiam serdecznie:))))

halinag

halinag 2010-09-26

prezentuje się pięknie na pewno też tak smakuje

danka1

danka1 2010-09-26

UU z marcepanem jeszcze nie robiłam, a można prosić o przepis ?

renisii

renisii 2010-09-26

Miłego i słonecznego popołudnia życzę:)))

blanca

blanca 2010-09-26

Pyszne ciasto mniam mniam , wspaniałego i pogodnego niedzielnego popołudnia życzę:))

stasia8

stasia8 2010-09-26

Bardzo chętnie kawałeczek...po moich grzebykach nie ma już śladu....

anana57

anana57 2010-09-26

Słowa potrafią wiele udźwignąć,
by innych wspomóc albo przekonać,
ale i one czasem nie mogą
wszystkiego przenieść
na swych ramionach...
miłej niedzieli

alusia0

alusia0 2010-09-26

....chętnie tym bardziej ze uwielbiam marcepan...

sta26

sta26 2010-09-26

Super słodkość - radosnego popołudnia i wieczorku życzę:)

anemon1

anemon1 2010-09-26

Och, co za przyjemność, niewysłowiona przyjemność, poczuć się bezpiecznie w obecności osoby, przy której nie musisz kontrolować ani myśli, ani słów, lecz możesz wylać je wszystkie takie, jakie są, nie oddzielając ziaren od plew. Wiesz, że przyjacielska dłoń weźmie je i przesieje, zatrzymując to, co wartościowe, a resztę rozwieje podmuchem życzliwości.

irenna

irenna 2010-09-26

.Witaj-pozdrawiam i milutkiego niedzielnego popołudnia życze ;o))

ewik1

ewik1 2010-09-26

Wpraszam się i ja na kawałek...

kisia82

kisia82 2010-09-26

Miłego popołudnia :)

grazka5

grazka5 2010-09-26

Wygląda bardzo apetycznie:)
Pozdrawiam:)

empatie

empatie 2010-09-26

..mniam , mniam
...miłego wieczoru życzę :)))

andaba

andaba 2010-09-26

Mniam :)

zanka90

zanka90 2010-09-26

Nie szukaj łatwych przyjaźni,
bo to Cię nie uszczęśliwi.
Lepiej mieć mało przyjaciół,
ale niech będą prawdziwi!

tajemna

tajemna 2010-09-26

Apetyczna focia

zosia01

zosia01 2010-09-26

Życzę miłego, niedzielnego wieczoru.....

jovita

jovita 2010-09-26

Ale smakołyk.

lid45ka

lid45ka 2010-09-26

Lubię marcepan mmmmm

magdabo

magdabo 2010-09-26

Chętnie , bo z marcepanem nie jadłam bardzo dawno ...dzięki !

danka1

danka1 2010-09-26

no tak nie doczytałam hi hi...

elza58

elza58 2010-09-26

jakie apetyczne ciacho ale z marcepanem jeszcze nie jadłam....

elakra

elakra 2010-09-26

Pyszności ,lubię drożdzowe ciasta,dziękuję,dobranoc Tereniu.

kammaa

kammaa 2010-09-26

miłej spokojnej nocy
pozdrawiam

duszek4

duszek4 2010-09-26

Zostało coś dla duszka?

aniakar

aniakar 2010-09-26

Jak dobrze ,że do Ciebie wpadłam....może jeszcze zostało coś dla mnie ?

evejank

evejank 2010-09-27

pycha , dzięki za przepis

irogo

irogo 2010-09-28

fajnie ,że jest przepis .....trzeba upiec .... apetycznie wygląda ... i pewnie po cieście zostało wspomnienie...:)))

michnas

michnas 2010-09-29

Pozdrawiam Tereniu,przepis sobie skopiowalam dziekuję:)

(komentarze wyłączone)