-warto kupic, mi smakuje.
Przepis na swiateczna strucle z marcepanem znalazlam w necie.
-Drezden Stollen - drozdzowa strucla swiateczna .
Bogate w wiekowe tradycje, znane drozdzowe ciasto. Przepisow na nie jest cale mnostwo i wszystkie sa pyszne - a to moja, wyprobowana wersja. Jest to bardzo wygodne ciasto do pieczenia w okresie swiatecznym bo powinno byc upieczone co najmniej tydzien przed spalaszowaniem. No i jak chyba wszystkie swiateczne ciasta - bardzo kaloryczne, ze wzgledu na duza zawartosc masla.
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masla
szczypta soli
2 duze jajka
2 duze zóltka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
5 2/3 szklanki maki *
1 1/2 lyzki suchych drozdzy
1/2 lyzeczki mielonego kardamonu
1/3 lyzeczki zmielonej mace (kwiat muszkatalu) lub galki muszkatalowej
1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszanka jasnych i ciemnych)
1 szklanka zblanszowanych migdalow, posiekanych
1/2 szklanki suszonych porzeczek lub innych bakalii
1/2 szklanki kandyzowanej skorki pomaranczowej
starta skorka z 1 cytryny
starta skorka z 1/2 pomaranczy
1/2 szklanki koniaku
3/4 kostki rozpuszczonego masla (do smarowania strucli po upieczeniu)
cukier puder do posypania
Rodzynki sparzyc, odsaczyc, zalac koniakiem i zostawic do macerowania (im dluzej tym lepiej, mozna to zrobic kilka dni przed planowanym pieczeniem). Mleko zagotowac, dodac cukier, maslo i sol, przestudzic. Dodac jajka, zóltka i wanilie, wymieszac. Wsypac 3 szklanki maki i drozdze, wymieszac i zostawic az ciasto podwoi swoja objetosc. Dodac przyprawy i bakalie, wsypac reszte maki w wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Przelozyc do lekko wysmarowanej maslem miski i ponownie zostawic do wyrosniecia az ciasto podwoi swoja objetosc. Podzielic na 2-3 czesci, kazda uformowac w ksztalcie owalu, lekko posmarowac maslem i zlozyc nie calkiem na pol (brzegi nie beda sie stykaly) wzdluz dluzszego brzegu. Ulozyc na natluszczonej blasze i zostawic do wyrosniecia.
Piec w temperaturze 190 st.C przez okolo 25 minut, patyczek wetkniety w srodek ciasta powinien byc suchy. Zaraz po wyjeciu z piekarnika, jeszcze gorace, smarowac rozpuszczonym maslem kilka razy, posypac grubo cukrem pudrem i bardzo szczelnie zawinac. Przechowywac w chlodnym miejscu przez conajmniej tydzien lub dluzej.
Pyszna jest ta strucla z marcepanem - w zlozenie strucli wkladamy rolke marcepanu, trzeba wtedy pamietac aby bardzo dobrze zlepic brzegi ciasta. Mozna strucle "odswiezyc" posypujac ja cieniutka warstwa cukru pudru tuz przed podaniem, ale jest to tylko zabieg kosmetyczny.
* Jak w kazdym drozdzowym ciescie, ilosc maki jest orientacyjna - wyrobione ciasto powinno byc dosc miekkie, ale nie lejace sie.
dodane na fotoforum:
flossy 2010-09-26
mniam...dziekuję....właśnie piję kawke
bijou 2010-09-26
Oj dom kawki jak w sam raz coś słodkiego :)) Dziękuje Teresko...:)Tobie tez życze smacznej kawki i miłego popołudnia...:)
elli55 2010-09-26
Mimo zimnej i pochmurnej niedzieli jaka mamy u nas,
Zycze duzo slonca i wypoczynku przy poobiedniej kawusi.
Pozdrawiam serdecznie:))))
danka1 2010-09-26
UU z marcepanem jeszcze nie robiłam, a można prosić o przepis ?
blanca 2010-09-26
Pyszne ciasto mniam mniam , wspaniałego i pogodnego niedzielnego popołudnia życzę:))
anana57 2010-09-26
Słowa potrafią wiele udźwignąć,
by innych wspomóc albo przekonać,
ale i one czasem nie mogą
wszystkiego przenieść
na swych ramionach...
miłej niedzieli
anemon1 2010-09-26
Och, co za przyjemność, niewysłowiona przyjemność, poczuć się bezpiecznie w obecności osoby, przy której nie musisz kontrolować ani myśli, ani słów, lecz możesz wylać je wszystkie takie, jakie są, nie oddzielając ziaren od plew. Wiesz, że przyjacielska dłoń weźmie je i przesieje, zatrzymując to, co wartościowe, a resztę rozwieje podmuchem życzliwości.
zanka90 2010-09-26
Nie szukaj łatwych przyjaźni,
bo to Cię nie uszczęśliwi.
Lepiej mieć mało przyjaciół,
ale niech będą prawdziwi!
tajemna 2010-09-26
Apetyczna focia
magdabo 2010-09-26
Chętnie , bo z marcepanem nie jadłam bardzo dawno ...dzięki !
danka1 2010-09-26
no tak nie doczytałam hi hi...
irogo 2010-09-28
fajnie ,że jest przepis .....trzeba upiec .... apetycznie wygląda ... i pewnie po cieście zostało wspomnienie...:)))
michnas 2010-09-29
Pozdrawiam Tereniu,przepis sobie skopiowalam dziekuję:)
(komentarze wyłączone)