½ kg matiasów
4 cebulki (średnie)
listki laurowe
kilka kuleczek ziela angielskiego
ok.4 łyżek cukru
ok.½ szkl.oleju
½ szkl.octu (można mniej)
½ słoiczka koncentratu Pudliszki
garść rodzynek (opcjonalnie)
pieprz,ewentualnie chili
Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku, pokroić lub zostawić całe
Cebulę pokroić w piórka,wrzucić na podgrzany olej,zeszklić (nie zrumienić)
Dodać ocet (ilość według swojego gustu),listki,ziele angielskie,cukier.Podgotować,dodać koncentrat pomidorowy-poddusić ok.5 min.
Ostudzić.Po przestudzeniu przekładać do pojemnika na przemian raz śledź,raz sos lub smarować całe płaty śledziowe i zwijać jak rolmopsy spinając wykałaczkami.
anet12 2015-12-31
Stary Rok mija lecz marzenia zostają,
niech one się Tobie wszystkie spełniają
i z Nowym Rokiem niech los Ci się odmieni,
a ogród życia wnet się zazieleni.
życzy Aneta z rodziną