Składniki:
- 1 szklanka suchej białej fasoli
- liść laurowy i sól
- 4 szklanki wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 mała cukinia pokrojona w półksiężyce
- 1 mały bakłażan pokrojony w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona
- 500g pomidorów lub sosu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka, dowolne zioła
- starty parmezan lub inny twardy ser (opcjonalnie)
- świeże listki bazylii do dekoracji
Wykonanie:
1) Fasolę moczymy przez noc w szklanym naczyniu. Na drugi dzień wylewamy wodę z moczenia i gotujemy fasolę w garnku w 4 szklankach wody. Dodajemy listek laurowy oraz, pod koniec gotowania, sól w takiej ilości, jaka nam odpowiada smakowo. Czas gotowania fasoli wynosi ok. 1,5 godziny.
2) W sporym garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem.
3) Gdy zmiękną, dodajemy pokrojoną cukinię, bakłażana, oraz przyprawy (sól, pieprz i sporo suszonej bazylii) i dusimy, aż warzywa staną się prawie miękkie.
4) Dadajemy pomidory oraz ugotowaną fasolę wraz z wodą, w której się gotowała.
5) Gotujemy wszystko kolejne 10-15 minut w celu połączenia się smaków.
6) Indywidualne porcje posypujemy startym serem i listkami swieżej bazylii.
dodane na fotoforum: