Zagłębiając się w kontekst historyczny znajdowane opisy pozwalają nam na wyobrazić sobie jaka waga przypisywana była do uprawy oliwek i do jakości produkowanej z nich oliwy z pierwszego tłoczenia, tak w czasach starożytnej Grecji jak i Rzymu. Na szczęście tradycja ta, przekazywana z namaszczeniem z pokolenia na pokolenie dotarła także do czasów nam współczesnych, dzięki poświęceniu i pasji z jaką przodkowie kontynuowali produkcję oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
dodane na fotoforum:
alicja13 2009-12-01
Pamietam reklame "olej piewszego tloczenia" i stad wiem, ze to najlepsza...
mustima 2009-12-01
Dopiero teraz doczytałam informacje pod poprzednimi zdjęciami... Już wcześniej słyszałam o tym, że warto używać oliwy z oliwek niż tradycyjnych olejów... Podobno oliwa z oliwek ma właściwości p/rakowe...