0,5 kg mąki
15 dkg cukru
3 dag drożdży
5 żółtek +1 żółtko do sera
1 jajko całe
1 szklanka mleka
5 dag rodzynków
05, kg sera białego.
szczypta soli
1 cukier waniliowy
125 gram masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Drożdże rozkruszyć do rondelka, dodać 1 czubatą łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem(ale nie gorącym), odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać sól, utarte z 2 łyżkami cukru żółtka i jajko i wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania, dodać rodzynki i chłodne rozpuszczone masło i dalej wyrabiać , aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ser zmielić przez maszynkę, dodać resztę cukru, żółtko, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować, posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć masę serową, zwinąć jak roladę.
Wyłożyć do długiej blaszki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia , zwinięciem do dołu.Posmarować wierzch ciasta lekko białkiem.(mozemy zrobic kruszonkę( ja miałam trochę zamrożonej , więc ją wykorzystałam)
Piec w 180 st c około 50-55 min.
Smacznego.
dodane na fotoforum: