FARSZ
mielone mięso 1/2 kg
pieczarki 30 dkg
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
oregano
oliwa z oliwek 2 łyżki
SOS
sok pomidorowy 100% 0,75 litra
sól
pieprz
czosnek 1 ząbek
oregano
bazylia
ser żółty 20 dag
Mięso mielone obsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa, smażyć około10 min aż wyparuje woda, posolić posypać pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek oregano, dusić jeszcze 5 min.
Makaron obgotować około 7 min, zalać zimną wodą i odcedzić.
Nadziewać farszem, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek, ułożyć ścisło.
Sok wlać do rondla dodać przyprawy, wrzucić pozostały farsz (jeżeli nam został) zagotować.
Zalać sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w 200°C około 25-30 min
dodane na fotoforum:
frykasy 2012-10-25
zwiedziłam całą Twoją galerię i jestem pod wrażeniem, ze zdjęć wydaje się, że jesteś bardzo młodą osóbką obdarzoną wielkim talentem, pysznie gotujesz i pięknie pieczesz słodkości, pozdrawiam:)))